Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S bývalým přítelem vlastníme nemovitost (dům se zahradou v Praze), který jsme kupovali 2013 a brali si na něj společně hypotéku (bonitní byl partner, má vysoké příjmy, ale hypoteční úvěr jsme psali na oba, stejně jako nemovitost máme v podílovém spoluvlastnictví). Hypotéka byla na 9 milionů, v tuto chvíli je na cca 8 milionů.

Platil jí bývalý partner ze svého účtu, ještě jsme měli společný účet u jiné banky, vedený na jeho jméno, ke kterému jsem měla dispoziční právo a ze kterého se platily výdaje domácnosti a dětí. Tehdy jsme byli zasnoubení, on asi po roce zasnoubení zrušil. Z tohoto vztahu se narodily dvě děti, nyní 1 a 3 roky. (Brala jsem pokračování vztahu jako druh a družka, neměla jsem moc na vybranou). 05/2016 jsem od něj odešla (má již oficiálně jinou partnerku a další spolužití prostě nešlo).
Nicméně. Chtěl, abych přepsala dům i hypotéku na něj, nabídl mi 600 000 Kč, což jsem odmítla. Dům má hodnotu kolem 14 milionů Kč. V tuto chvíli na mě podal žalobu na bezdůvodné obohacení, a žádá polovinu splátek hypotéky za 2 roky zpětně. Částka činí cca 460 000. Nyní již tedy platíme hypotéku napůl, posílám mu polovinu splátky na jeho účet. Jakým způsobem se mohu bránit? Je opravdu bezdůvodné obohacení, když jsem s ním žila, starala se o děti a dům, na společný účet posílala celou rodičovskou, žádné jiné příjmy neměla? Mohu se nějak právně bránit? Na čem bych mohla postavit obhajobu? Děkuji a jsem s pozdravem, Daniela

ODPOVĚĎ:
Daná věc je právně velmi jednoduchá a bohužel pro Vás nemá žádné jiné východisko, než polovinu již uhrazených splátek bývalému partnerovi vyplatit. Úplně jiná situace by byla, kdybyste byli manželé, ovšem za dané situace jste z pohledu práva dvě cizí osoby, které měly své závazky hradit na půl. Rozhodně pro Vás není výhodné na bývalého partnera přepisovat majetek v hodnotě 7 milionů za 600.000,-Kč. Radši akceptujte skutečnost, že mu budete muset uhradit 460.000,-Kč. Je otázkou, zda byste případně po bonitním otci svých dětí nevysoudila vysoké výživné a to i tři roky zpětně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.