Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Předal jsem kreslíři uhlem vlastní fotografii, na které jsem udělal několik úprav, několik úprav navrhl i on. Podle odsouhlaseného návrhu potom kreslíř namaloval obrázek, který jsem mu zaplatil. Jak to je s autorským právem? Mohu malbu vystavovat, kopírovat či zveřejňovat bez souhlasu autora? Děkuji za odpověď Bohuslav

ODPOVĚĎ:
Přestože kreslíř vycházel z Vaší fotografické předlohy, vytvořil plnohodnotné autorské dílo. Předmětem práva autorského je totiž každé umělecké dílo, které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora a je vyjádřeno v jakékoli objektivně vnímatelné podobě (§ 2/1 autorského zákona).
Autorské právo kreslíře se skládá ze dvou složek:
- osobnostní práva autora (která jsou nezcizitelná a autor se jich nemůže vzdát),
- majetková práva autora, která jsou převoditelná (prostřednictvím udělení licence).
Co se týče osobnostních práv autora (která jste za všech okolností povinen ctít), upozorňuji především na § 11/2 a 3 autorského zákona, dle nichž platí, že:
- autor má právo osobovat si autorství, včetně práva rozhodnout, zda a jakým způsobem má být jeho autorství uvedeno při zveřejnění a dalším užití jeho díla, je-li uvedení autorství při takovém užití obvyklé;
- autor má právo na nedotknutelnost svého díla, zejména právo udělit svolení k jakékoli změně nebo jinému zásahu do svého díla (nestanoví-li autorský zákon jinak) ;
- je-li dílo užíváno jinou osobou, nesmí se tak dít způsobem snižujícím hodnotu díla; autor má právo na dohled nad plněním této povinnosti jinou osobou (autorský dohled), nevyplývá-li z povahy díla nebo jeho užití jinak, anebo nelze-li po uživateli spravedlivě požadovat, aby autorovi výkon práva na autorský dohled umožnil.
Dle § 12/3 autorského zákona má autor právo požadovat na vlastníku věci, jejímž prostřednictvím je dílo vyjádřeno, aby mu ji zpřístupnil, pokud je toho třeba k výkonu autorských práv. Toto právo nelze uplatnit v rozporu s oprávněnými zájmy vlastníka; vlastník není povinen autorovi takovou věc vydat, je však povinen na žádost a náklady autora zhotovit fotografii nebo jinou rozmnoženinu díla a odevzdat ji autorovi. Toto právo sice není zařazeno v katalogu osobnostních práv autora, považuji však za vhodné ho zmínit právě na tomto místě.
Váš dotaz směřuje k majetkovým právům autora (tzv. právu dílo užít). Dle § 12/4 písm. a), b) a e) autorského zákona náleží mezi majetková práva autora rovněž:
- právo na rozmnožování díla,
- právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla,
- právo na vystavování originálu nebo rozmnoženiny díla.
Dle § 12/1 a 2 autorského zákona jsou tato majetková práva autorem převoditelná.
Vzhledem k tomu, že vytvoření kresby jste si u kreslíře objednal (došlo tedy k uzavření smlouvy o dílo dle § 2586 a násl. občanského zákoníku), je nutné vycházet z § 61 autorského zákona, dle něhož platí, že:
- je-li dílo autorem vytvořené na základě smlouvy o dílo (dílo vytvořené na objednávku), platí, že autor poskytl licenci k účelu vyplývajícímu ze smlouvy, není-li sjednáno jinak; k užití díla nad rámec takového účelu je objednatel (zde Vy) oprávněn pouze na základě licenční smlouvy;
- není-li sjednáno jinak, autor může dílo vytvořené na objednávku užít a poskytnout licenci jinému, není-li to v rozporu s oprávněnými zájmy objednatele
(prakticky totéž vyplývá i z § 2633 a § 2634 občanského zákoníku).
Ve Vašem případě je tedy klíčový obsah uzavřené smlouvy o dílo. V okamžiku, kdy Vám kreslíř předal Vámi objednanou kresbu, převedl na Vás (prostřednictvím licence) i ta majetková práva autora, která odpovídají účelu smlouvy o dílo (tedy tomu účelu, za kterým jste si zhotovení kresby objednal, pakliže o takovém účelu kreslíř věděl). Pokud byste chtěl kresbu užít nad rámec udělené licence, bylo by nutné získat od kreslíře licenci novou (tedy uzavřít licenční smlouvu dle § 2358 a násl. občanského zákoníku).
Pokud z Vámi uzavřené smlouvy o dílo žádný účel nevyplývá (a není tudíž jasné, k jakým majetkovým právům směřuje licence, která Vám byla kreslířem ze zákona udělena), doporučuji Vám kreslíře kontaktovat a dohodnout se s ním, jakým způsobem budete kresbu užívat (např. jí vystavovat, rozmnožovat apod.). Tuto dohodu Vám samozřejmě (z důvodu budoucí prokazatelnosti) doporučuji zachytit písemně (alespoň prostřednictvím e-mailové korespondence).
Mírně nad rámec Vašeho dotazu poukáži na tomto místě na obsah těch majetkových práv autora, o kterých jste se v dotazu zmínil:
- dle § 13 autorského zákona se rozmnožováním díla rozumí zhotovování dočasných nebo trvalých, přímých nebo nepřímých rozmnoženin díla nebo jeho části, a to jakýmikoli prostředky a v jakékoli formě; dílo se rozmnožuje zejména ve formě rozmnoženiny tiskové, fotografické, zvukové, obrazové nebo zvukově obrazové, stavbou architektonického díla nebo ve formě jiné trojrozměrné rozmnoženiny anebo ve formě elektronické zahrnující vyjádření analogové i digitální;
dle § 14 autorského zákona se rozšiřováním originálu nebo rozmnoženiny díla rozumí zpřístupňování díla v hmotné podobě prodejem nebo jiným převodem vlastnického práva k originálu nebo k rozmnoženině díla, včetně jejich nabízení za tímto účelem; prvním prodejem nebo jiným prvním převodem vlastnického práva k originálu nebo k rozmnoženině díla v hmotné podobě, který byl uskutečněn autorem nebo s jeho souhlasem na území některého z členských států Evropské unie nebo některého ze států tvořících Evropský hospodářský prostor, je ve vztahu k takovému originálu nebo rozmnoženině díla právo autora na rozšiřování pro území členských států Evropské unie a států tvořících Evropský hospodářský prostor vyčerpáno; právo na pronájem díla a právo na půjčování díla zůstává nedotčeno;
- dle § 17 autorského zákona se vystavováním originálu nebo rozmnoženiny díla rozumí zpřístupňování díla v hmotné podobě umožněním shlédnutí nebo jiného vnímání originálu nebo rozmnoženiny díla, zejména díla výtvarného, díla fotografického, díla architektonického včetně díla urbanistického, díla užitého umění nebo díla kartografického.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 121/2000 Sb. , o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.