Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Přemýšlím se známou o tvorbě placeného e-learningového kurzu angličtiny. Chtěli bychom v něm rozebírat aktuální témata. Napadlo nás, že bychom do něj použili články ze zahraničních lifestylových webů, ke kterým bychom připravili cvičení. Samozřejmě bychom uvedli odkaz na původní zdroj. Mám k tomu dva dotazy:

1. Je z hlediska autorského zákona možné, abychom použili plné verze článků s odkazem na původní zdroj nebo je nutné získat souhlas autorů článků?
2. Jak by to bylo v případě, že články didakticky upravíme? (Zjednodušíme a přeformulujeme některé části, aby byly jednodušší).
Děkuji, Ivana.

ODPOVĚĎ:
na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Souhlas autorů článků:
Dle § 30/1 autorského zákona se za užití autorského díla nepovažuje užití pro osobní potřebu fyzické osoby, jehož účelem není dosažení přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu.
Vzhledem k tomu, že anglické články hodláte využít v rámci placených e-learningových kurzů, nebudou podmínky dle § 30/1 autorského zákona splněny, neboť anglické články nebudou užity pro osobní potřebu fyzické osoby (nýbrž je užijete pro potřebu veřejnosti, resp. účastníků e-learningových kurzů), a zároveň tak budete činit za účelem dosažení přímého nebo nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu (tedy za účelem zisku).
Z tohoto důvodu bude zapotřebí získat souhlas autorů předmětných článků, resp. souhlas těch osob, které disponují majetkovými autorskými právy (zejména se bude jednat o provozovatele příslušných webových stránek).
2/ Články po didaktické úpravě:
Na shora uvedeném se nic nezmění ani tehdy, pokud předmětné články didakticky upravíte (neboť stále se bude jednat o užití cizího autorského díla). Konkrétně dle § 2/4 autorského zákona platí, že předmětem práva autorského je také dílo vzniklé tvůrčím zpracováním díla jiného (např. tedy článek po didaktické úpravě) ; tím není dotčeno právo autora zpracovaného díla. I v těchto případech bude tedy nutné získat nejdříve souhlas té osoby, která disponuje majetkovými autorskými právy k příslušným článkům.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 121/2000 Sb. , o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.