Počet stránek ve webu: 43.161

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
V naší lokalitě mohou být dle územního plánu a místních regulativ pouze rodinné domy. Vedle našeho domu byl ale cca před 1,5 rokem zkolaudován bytový dům (18x18m, dvě patra, plochá střecha). Měl by být ale rodinným domem, neboť zde jsou 3 byty a jeden ateliér (ten zaujímá asi pětinu plochy domu, ale je to ve skutečnosti 2+kk a takto je to též nabízeno místní realitní kanceláří k prodeji).

V katastru nemovitostí jsou ale stavba a ateliér zapsány takto: Informace o stavbě – bytový dům, Informace o jednotce (konkrétně atelier) – typ jednotky – byt nebo nebytový prostor, Informace o jednotce – typ jednotky – ateliér. Zajímá mne, zda může být tato stavba zapsána jako bytový dům, případně proč a proč není v informaci o jednotce atelier zapsáno pouze nebytový prostor, ale byt nebo nebytový prostor. Lze mít v ateliéru trvalý pobyt, když by uspořádáním odpovídal bytu (WC, koupelna, kuchyně)? Cílem majitele domu byl samozřejmě záměr vybudovat co nejvíce bytů, které prodává. Ateliér je pro něj ve skutečnosti pouze jiným názvem pro byt. Děkuji za odpověď. Martina

ODPOVĚĎ:
Bytový domem dle zákona o DPH je stavba pro bydlení, ve které více než polovina podlahové plochy odpovídá požadavkům na trvalé bydlení a je k tomuto účelu určena, rodinným domem stavba pro bydlení, ve které více než polovina podlahové plochy odpovídá požadavkům na trvalé rodinné bydlení  a je k tomuto účelu určena, a v níž jsou nejvýše 3 samostatné byty, nejvýše 2 nadzemní a 1 podzemní podlaží a podkroví, a bytem soubor místností, popřípadě jednotlivá obytná místnost, který svým stavebně technickým uspořádáním a vybavením splňuje požadavky na trvalé bydlení.
Tudíž Vámi zmíněný dům můžete být zapsán v katastru nemovitostí jako bytový dům a nikoliv dům rodinný. Ateliér, pokud splňuje technické požadavky bytu, může být zapsán jako byt či nebytový prostor, záleží na účelu využívání takovéhoto prostoru. Pokud je ateliér využíván jako byt, pak lze v něm mít nahlášeno trvalé bydliště.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.