Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem rozvedená a žiji sama s dcerou v družením bytě, který je psaný na mě. Dceři je 24 let a nechce se z bytu odstěhovat ani si zrušit trvalý pobyt a tak se postavit se na vlastní nohy. Myslí si, že jí byt nechám. Chtěla bych jí proto zrušit trvalý pobyt i když tam bydlí a přispívá na nájemné. Byt chci prodat. Zajímá mě jak ji můžu zrušit trvalý pobyt a jestli jsem povinna ji v případě prodeje zajistit jiné ubytování? Vím, že bude dělat problémy. Ale byt je můj ne její. Předem děkuji za odpověď, Jana


ODPOVĚĎ:
Byt můžete prodat bez jejího souhlasu. Dcera má právo v bytě bydlet odvozené od Vašeho práva k členskému podílu družstvu. Nemá s Vámi nájemní smlouvu. Pokud byt prodáte, nemusíte jí opatřit náhradní byt, ani jinou formu náhradního bydlení.
Ve Vašem případě je nejvhodnější byt prodat s čímž automaticky zanikne právo bydlet v tomto bytě i dceři. Pokud byste chtěla nejdříve odhlásit trvalé bydliště, nejspíše byste se setkala s komplikacemi. Vzhledem k tomu, že zde bydlí, nesplňuje tak zákonnou podmínku na odhlášení trvalého pobytu. Na odhlášení trvalého pobytu musíte dokázat, že dcera nemá žádné nájemní ani zákonné právo v bytě bydlet, a současně v bytě nebydlí. To se dokazuje čestným prohlášením, nebo čestným prohlášením sousedů.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.