Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem majitel bytu v domě s šesti bytovými jednotkami. 5 bytových jednotek je již v osobním vlastnictví, jedna jednotka patří městu. Jedna nájemnice (majitelem bytu je město) je důchodkyně, velmi primitivní osoba a alkoholička. Ve svém bytě i na chodbě neustále sprostě křičí a to i po 22 hodině, občasně se povaluje opilá na chodbě. Je to velmi nepříjemné, děti se jí bojí, ve vchodě je zápach atd. Jaký je správný pustup k vyřešení věci? Kdo je kompentní a hlavně povinnen problém řešit (městská policie, odbor majteku města)? Předběžně jsem se ptal na magistrátu, ale dočkal jsem se od úředníků pouze odpovědi "no a co s ní máme dělat, co si na ní vezmeme?" Může tuto situaci majitel bytu (město) neřešit? Obávám se, že pouhá domluva nebo pokuta se mine účinkem. Děkuji za odpověď, Vojta


ODPOVĚĎ:
Majitel bytu má zákonem – občanským zákoníkem danou možnost dát výpověď z nájmu bytu nájemníkovi, který i přes písemnou výstrahu hrubě porušuje dobré mravy v domě. (§ 711 odst. 2 písm. a) občanského zákoníku). To je jedna z možností, kterou by, dle mého názoru město mělo využít, neboť má jistě zájem na bezproblémovém nájemním bydlení ve svých bytech, a zároveň se podle všeho nemusí obávat soudního řízení od důchodkyně. Obzvlášť když Vy, jako nájemníci budete jistě ochotni její jednání u soudu dosvědčit. – Pokud se bude nájemkyně bránit u soudu žalobou na neplatnost výpovědi.
Je pravda, že město má tuto zákonnou možnost, nikoli povinnost. Jde o soukromoprávní vztah, takže město je v pozici právnické osoby, bez zvláštních oprávnění vyplývajících z jeho zvláštní veřejnoprávní povahy.
Má však povinnost řešit přestupky proti občanskému soužití. Pokud se tedy bude situace opakovat, neváhejte a volejte policii, která věc zapíše a předá přestupkové komisi města.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.