Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jistoty (jistina, záloha) u skončeného nájmu. Již jsem se vším zabýval, ale některé věci mi nejsou jasné. Fakta:
A) Nájemní doba (počátek - konec) : 1.7.2014 - 30.6.2016

B) Jistota: 27.000 Kč vrácena nájemci začátkem 7/2016 v plné výši (= nikdy jistota nebyla uplatněna na úhradu čehokoliv, byt řádně vrácen pronajímateli)
C) V nájemní smlouvě není ukotveno ustanovení o výši úroků, které dle NOZ náleží nájemci za poskytnutou jistotu
Dotazy:
1) Je pro stanovení výše úroků podstatné datum přijetí jistoty na účet pronajímatele a poté odeslání na účet nájemce NEBO se používá počet dnů/měsíců trvání nájemní smlouvy?
2) Jaký zvolit obvyklý úrok? Na webu ČNB se lze dočíst, že obvyklý úrok pro účely úroku z jistoty vyplývají z běžných úroků z úvěrů, ale už se neříká z jakých úvěrů … na stránkách ČNB lze získat tabulku s úrokovými sazbami pro jednotlivé měsíce, např. pro 3,4,5/2016 v tabulce na odkazu níže:
http://bit.ly/29IsDwv
Jakou úrokovou sazbu brát v úvahu? Nabízí se Tabulka č. 10 (str. 15), položka (3.1.1) Úvěry domácnostem na spotřebu, ale zdají se mi nepřiměřeně vysoké - byť odpovídají informaci z ČNB o tom, že se tyto úroky řídí obvyklými úroky z úvěrů (jak jsem psal výše).
3) Má dle Vaší zkušenosti význam, při odmítavém stanovisku pronajímatele, trvat na právu nájemce a zvolit následně soudní cestu?
Děkuji, Václav

ODPOVĚĎ:
Obecně se odborná literatura k problematice úroků z kauce stanovených novým občanským zákoníkem staví tak, že nová zákonná úprava klade poměrně vysoké nároky jak na pronajímatele, tak na nájemce, neboť je třeba si uvědomit, že jde často o osoby práva neznalé, tím hůře se jim zjišťuje jak výše úroku, tak zajišťuje jeho vymahatelnost. Navíc jde o věc poměrně novou a v současné době - i když je již vedeno několik sporů o stanovení úroků z kauce - není k tomuto problému ještě dostupná žádná judikatura.
Nyní k Vašim dotazům:
1. rozhodující jsou sazby účinné k okamžiku, kdy se smlouva uzavírala. Nelze vycházet ze (snáze zjistitelných) úrokových sazeb platných k okamžiku, kdy se o výši úroku rozhoduje. Je nutno si tedy vyžádat úrokové sazby historické, resp. osvědčit, že se úrokové sazby v mezidobí podstatněji nezměnily.
2. Ano, pokud je zde stanoveno, že tyto úroky se řídí obvyklými úroky z úvěrů, pak je to v pořádku a tuto úrokovou sazbu lze brát v úvahu.
3. Ano, volila bych soudní cestu, neboť nárok na úrok je dán zákonem a soud jej nemůže zamítnout. Jako problematické bych viděla pouze stanovení výše úroku, kdy se může stát, že soud se o nějaké procento od Vašeho návrhu bude lišit, neboť banky nabízejí poměrně širokou škálu úvěrových produktů, takže samotné určení, podle kterého úvěrového produktu se má počítat úročení jistoty, může být problematické. Proto je vždy dobré, když je výše úroku vždy sjednána už v samotné nájemní smlouvě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.