Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

1. jaký má nájemce družstevního bytu práva v případě, že chce dát svůj byt do podnájmu třetí osobě, která je pracovně vytížená a souhlas bytového družstva je podmíněný osobním setkáním podnájemce s představenstvem, na které se podnájemce nemůže díky své pracovní vytíženosti dostavit a představenstvo není ochotno sjednat mimořádnou schůzi v jiný den?

2. Má družstvo právo v případě, že nájemce nastěhuje podnájemce do družstevního bytu dřív než získá jejich souhlas, v případě, že družstvo získání souhlasu takto komplikuje, nájemce zbavit jeho členství? Považuje se takové jednání za hrubé porušování stanov?
3. Má nájemce vzhledem k takto stíženým podmínkám ze strany družstva právo požadovat po družstvu finanční vyrovnání, když díky jejich jednání přijde o podnájemce? Děkuji, Gabriela

ODPOVĚĎ:
K Vašim dotazům:
1. ze zákona nevyplývá povinnost osobního setkání podnájemce s představenstvem. Pokud je to na Vás vyžadováno, musí to být zakotveno ve stanovách, v opačném případě nemůže představenstvo takto souhlas podmiňovat. Pokud by to ve stanovách zakotveno bylo, nezbývá, než toto ustanovení respektovat. V takovém případě skutečně nelze nijak prosadit, aby představenstvo svolalo mimořádnou schůzi v jiný den.
2. Ano, toto je přímo stanoveno v občanském zákoníku § 2276, kde je uvedeno, že Dá-li nájemce byt nebo jeho část do podnájmu třetí osobě v rozporu s ustanovením upravujícím souhlas s podnájmem, hrubě tím poruší svou povinnost. Na základě toho lze nájemce i zbavit členství.
3. Nemá, protože pokud jejich požadavky nejsou zakotveny stanovami, je jejich jednání nezákonné a nemusíte se jím řídit, měla byste je tedy pouze požádat písemně o souhlas, ke kterému se oni vyjádří či nevyjádří. Pokud je zakotveno ve stanovách, že mají právo požadovat osobní setkání s podnájemcem, pak v tomto případě jednají zcela v souladu s nimi.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.