Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2015 jsme koupili byt v Praze (byt byl zapsán do katastru nemovitostí v září 2015). 04/2016 jsme se zúčastnili naší první schůze SJV v domě (asi 32 nájemníků), na které bylo mj. všemi zúčastněnými odhlasováno rozdělení prý dosti velké částky „přebývajících“ (! ) finančních prostředků na společném „účtu fondu oprav“.

Finance mají být rozděleny vlastníkům bytů v poměru dle počtu metrů čtverečních jednotlivých bytů. Vzhledem k tomu, že z nás tj. kupujících či prodávajících byt, neplatil roky do fondu oprav, tak dlouho jako letitým nájmem strýček obou dam, které nám byt prodaly, tak nás zajímá, kdo má tuto částku obdržet: zda prodávající (= dvě dámy, které byt zdědily po svém strýčkovi a nájem platily po jeho smrti dalších 9 měsíců do prodeje nám), či my - jako noví majitelé uvedeného bytu. My platíme nájem od 1. července 2015, kdy jsme podepsali kupní smlouvu na tento předmětný byt. Komu mají být peníze z fondu oprav vráceny? Děkuji, Václava.

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě je klíčový § 1186/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že při převodu vlastnického práva k bytové jednotce nevzniká osobě odpovědné za správu domu (typicky SVJ) povinnost vypořádat příspěvky na správu domu ke dni účinnosti převodu bytové jednotky.
Při převodu vlastnického práva k bytové jednotce (např. tedy v případě prodeje bytové jednotky) se nevracejí (ani jinak nevypořádávají) ve vztahu k dosavadnímu vlastníkovi bytové jednotky (prodávajícímu) příspěvky na správu domu a pozemku, které zaplatil do dne, kdy nabyl účinnosti převod vlastnického práva k bytové jednotce na jinou osobu (kupujícího).
Shora uvedené lze shrnout tak, že příslušná část „přebývajících“ finančních prostředků z tzv. fondu oprav náleží vždy aktuálnímu vlastníkovi bytové jednotky (tedy Vám).
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.