Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Existuje, prosím Vás, v zákonech nějaká opora, na jejímž základě by bylo možné odmítnout (případně odložit řádově o roky) rekonstrukci elektroinstalace v obecním bytě? Bydlíme s manželkou v Brně - Líšni a zdejší radnice tuto rekonstrukci spolu s výměnou bytových jader (umakart nahradí sádrokartonem) provádí po celých domech.

Nájemníci prakticky musí byty vyklidit na 1-2 měsíce, dostanou na tu dobu slevu na nájmu údajně jen 30 % a případně poskytnuté náhradní ubytování si zaplatí navíc. Tato silně traumatizující akce není z mého pohledu - pokud jde o "elektřinu v mědi" - nutná, protože jako elektrotechnik si i stávající hliníkové rozvody bez problémů ohlídám. Tato pohroma nás pravděpodobně čeká 2017, ale manželka z toho špatně spí už celé měsíce dopředu. Děkuji, Kamil.

ODPOVĚĎ:
Vaší situaci řeší ust. § 2259 a následující občanského zákoníku, která jsou označena jako "Úpravy a jiné změny bytu nebo domu." Podle ust. § 2259 je nájemce povinen strpět úpravu bytu nebo domu, popřípadě jeho přestavbu nebo jinou změnu, jen nesníží-li hodnotu bydlení a lze-li ji provést bez většího nepohodlí pro nájemce, nebo provádí-li ji pronajímatel na příkaz orgánu veřejné moci, anebo hrozí-li přímo zvlášť závažná újma. V ostatních případech lze změnu provést jen se souhlasem nájemce.
Změny bytu tedy může činit pronajímatel zásadně se souhlasem nájemce. Souhlas nájemce nepotřebuje pronajímatel pouze v těchto případech:
a) změna domu nebo bytu nesníží hodnotu bydlení a lze ji provést bez většího nepohodlí pro nájemce,
b) změna byla přikázána orgánem veřejné moci,
c) změna musí být provedena, protože hrozí přímo zvlášť závažná újma.
V nutnosti vyklidit byt a přestěhovat se lze spatřovat zmíněné nepohodlí pro nájemce, tzn. , že pokud je výměna elektroinstalace prováděna pouze na základě rozhodnutí vlastníka bytu, tedy obce, pak je možné opravu provést jen s Vaším souhlasem (pokud se nejedná o výše uvedené výjimky).
I pokud by se však jednalo o případ, kdy by bylo byt nutné vyklidit bez Vašeho souhlasu, pak by byla obec povinna Vám uhradit veškeré účelně vynaložené náklady, tzn. jak náklady na stěhování, tak nájemné v jiném bytě za dobu, kdy byl Váš byt vyklizen.
Pokud Vás obec vyzve k umožnění opravy, písemně jí sdělte svůj nesouhlas. Nesouhlas můžete rovněž odůvodnit zhoršeným psychickým stavem Vaší manželky.
Občanský zákoník je dostupný např. zde:
http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89#cast4

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.