Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Před několika dny byl učiněn vklad do katastru a stal jsem se vlastníkem bytu s nespolehlivými nájemníky. Pochopil jsem, že uzavřená nájemní smlouva přechází na mě jako na nového pronajímatele. Proto se chci zeptat, je absolutně nezbytné vytvořit dodatek nájemní smlouvy podepsaný oběma stranami?

Nájemní smlouva zůstává v platnosti tak jako tak a přechází na mě i bez dodatku, je tedy tento dodatek nutnost, nebo se bez něj mohu obejít? Druhá věc je, že nájemníci k dnešnímu dni dluží už dva nájmy a hodlám jim poslat písemné upozornění, že v případě dalšího neuhrazení nájmu hodlám smlouvu vypovědět s tříměsíční výpovědní lhůtou. Mohu toto písemné upozornění poslat, přestože jsem majitelem bytu teprve pár dní a nájemníci dluží fakticky předchozímu vlastníkovi? Pokud ano, mohu výzvu poslat i bez existence výše zmíněného dodatku nájemní smlouvy? Moc děkuji, Zbyšek

ODPOVĚĎ:
Správně uvádíte, že koupí bytu jste vstoupil do všech práv a povinností předchozího vlastníka, tedy i do práv a povinností pronajímatele. Žádný dodatek ke smlouvě není třeba uzavírat, závazek trvá dál tak, jak byl uzavřen, pouze došlo ke změně subjektu smlouvy, což obsah závazku nijak nemění. Pouze pokud byste se dostal do situace, že budete muset neuhrazený nájem žalovat, musel byste soudu doložit nejen nájemní smlouvu, ale i originál výpisu z katastru nemovitostí a kupní smlouvu, na základě které jste byt nabyl. Proto z důkazního hlediska lze doporučit, abyste dodatek uzavřel, z právního pohledu ovšem na Vaše postavení nemá žádný vliv.
Nájem souvisí s nájemním vztahem, nikoliv s osobou pronajímatele, proto můžete smlouvu vypovědět, i když byt vlastníte teprve pár dní. Výzvu lze zaslat i bez existence dodatku nájemní smlouvy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.