Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V restituci jsem dostala v Praze 3, Žižkov činžovní dům z 19. století. Dům, který byl na spadnutí jsem zrekonstruovala. Dům je ale na velmi "špatném" místě - dolní část Koněvovy ulice. Kromě toho nemá výtah, balkony, garáže a celkově odpovídá datu, kdy byl postaven. Proto jsme se do mého domu nikdy nepřestěhovali a ani přestěhovat nechceme.

Lokalita i nájemní byt, kde bydlíme my (Praha 4) jsou nesrovnatelně lepší. Bydlíme tu již přes 30 let a máme tu i trvalé bydliště. Vlastníkem bytového domu v Praze 4 v němž bydlíme, je Magistrát hl. m. Prahy. Ten stanovil "Pravidla postupu při prodeji bytových jednotek". Jeden z bodů těchto Pravidel stručně cituji:
"Oprávněný nájemce nesmí být ke dni založení družstva vlastníkem jiného bytu či nemovitosti určené k bydlení, vyjma případů, že na něm nelze spravedlivě požadovat, aby užíval pouze jeden byt."
Dotaz :
Jak bychom se mohli na základě červeně napsané části stát oprávněnými nájemci? Popř. šlo by to na základě nějaké právní kličky? Máme zájem byt koupit, ale nesmíme. Děkuji Magda

ODPOVĚĎ:
V daném případě je otázkou, co je myšleno pojmem "spravedlivě požadovat". Pokud vlastníte dům, v němž jsou byty, které užívají nájemníci, tak není příliš spravedlivé, abyste nájemníky vystěhovali pouze proto, že tam chcete bydlet, navíc za situace, kdy tam vlastně bydlet nechcete, ale nemáte jinou možnost, když se na základě Pravidel postupu při prodeji bytových jednotek ze stávajícího bydlení musíte vystěhovat. Doporučovala bych Vám prosazovat názor, že jde právě o Váš případ, kdy je spravedlivé, abyste se stali oprávněnými nájemci, neboť i když vlastníte nemovitost s byty, nemůžete v ní bydlet.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.