Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Má představenstvo bytového družstva právo vyžadovat po nájemci podnájemní smlouvu k udělení souhlasu s podnájmem? Pokud ano, musí tam být viditelné detaily, jako cena, kterou si nájemce za podnájem účtuje? V případě, že se mi družstvo vyjádřilo negativně obyčejnou poštou na žádost o souhlas s podnájmem, zaslanou družstvu doporučeně, dalo by se to použít v můj prospěch v případě, že by chtěli podnájem i nadále bojkotovat?

Nebo se i obyčejná pošta, o které se na poště nevede záznam bere jako platné vyjádření ve lhůtě do 30 dnů? Děkuji, Ivana

ODPOVĚĎ:
Níže cituji ustanovení Občanského zákoníku týkajícího se podnájmu:
§ 2275
(1) V případě, že nájemce v bytě sám trvale nebydlí, může dát třetí osobě do podnájmu byt nebo jeho část pouze se souhlasem pronajímatele.
(2) Žádost o udělení souhlasu k podnájmu i souhlas s podnájmem vyžadují písemnou formu. Nevyjádří-li se pronajímatel k žádosti ve lhůtě jednoho měsíce, považuje se souhlas za daný; to neplatí, pokud byl ujednán zákaz podnájmu.
Z uvedeného s ohledem na Váš případ vyplývá, že družstvo nemá právo vidět smlouvu o podnájmu, pouze se musí vyjádřit k otázce, zda podnájem umožní či nikoliv. Není Vaší povinností jim sdělovat jakékoliv podrobnosti vyplývající ze smlouvy.
Pokud se družstvo vyjádřilo obyčejnou poštou, je i toto chápáno jako platné vyjádření, nicméně družstvo riskuje, že v případě sporu neprokáže, že nesouhlas v potřebné lhůtě vyjádřilo a bude se mít tedy za to, že souhlas udělilo. Pokud byste tedy tvrdila, že jste nesouhlas neobdržela, v případě obyčejné pošty oni neprokážou opak.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.