Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem spoluvlastníkem pole se svojí neteří. Ta má nájemní smlouvu se stejným nájemcem na dobu určitou. Já mám smlouvu na dobu neurčitou s výpovědní dobou jeden rok k srpnu 2016. 08/2015 jsem podala výpověd. Nyní, když má vypršet lhůta, mi nájemce sdělil, že výpověd je neplatná, protože na výpovědi není souhlas spolumajitele.

Je jeho jednání správné, nebo není. Mohu se nějak bránit. Děkuji Denisa

ODPOVĚĎ:
Pokud máte pole v podílovém spoluvlastnictví, pak veškerá právní jednání musíte činit společně se spoluvlastníkem. I fakt, kdy uvádíte, že Vy máte smlouvu na dobu neurčitou a neteř na dobu určitou, svědčí o tom, že smlouvy jsou vlastně neplatné, protože není možné, abyste měly dvě rozdílné smlouvy na tentýž pozemek. Podílové spoluvlastnictví totiž nelze reálně dělit, tedy na část pole mít smlouvu na dobu neurčitou a na část pole na dobu určitou. Správně byste měly mít jednu smlouvu a na ní byste měly být za pronajímatele podepsány obě.
Z uvedených důvodů máte dvě možnosti - buď výpověď skutečně dát tak, aby na ní byla podepsaná i neteř nebo rovnou nájemci sdělit, že smlouvy jsou neplatné, neboť nejsou podepsané oběma spoluvlastnicemi s tím, že od následujícího měsíce nechť pole nájemce vyklidí. V tomto případě je možné očekávat, že se nájemce bude chtít bránit a může vyvolat soudní spor o platnost či neplatnost nájemní smlouvy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.