Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlíme v bytě pod střechou, v OV, celoročně se tu vypíná od cca 23 hod. teplá voda (po odpolední tedy nemáme možnost se osprchovat, pracujeme oba v prašném prostředí, přítel i s oleji), začíná téct až někdy po 6 hod. ráno, což už jsme zase na ranní v práci třeba. S tímto bychom tedy nějak ještě dokázali žít.

Druhá věc je ta, že nám vypínají v topné sezoně od cca 22 - 23 hod topení a opět pak zapínají v 6 ráno, byt je nezateplený a troufám si říct, že je tu opravdu docela zima, ne hned ale v noci a k ránu. Čekáme dvojčátka, která se mají narodit do prosince a přijde mi, že jim bude opravdu zima a to moc v pořádku není. Ve vyhlášce města se o tomto nic nepíše, tenhle problém je spíš zde na sídlišti. Společenství i bytovka je z 90% tvořena důchodci, problém je zde i přidat kabelovku o 20 Kč dražší a vypíná se od jara ob jedno patro světlo, a vztahy k mladým také nejsou nejlepší (máme 1 obyč. malou popelnici na 4 rodiny, jsou neustále plné), pomluvy atd. , takže tudy cesta nepovede. Jak se bránit? Jak požádat SVJ o nápravu? Děkuji, Judita

ODPOVĚĎ:
Problematiku dodávek tepla a teplé vody upravuje vyhláška č. 197/2004 Sb. , kterou se stanoví pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody. Z této vyhlášky vyplývá, že dodávka tepla a teplé vody musí být zajištěna minimálně v čase od 6 hodin do 22 hodin. Zároveň pokud jde o teplo, tak i v nočních hodinách musí být zajištěna tepelná stabilita místností, což je teplota 16 až 18 stupňů. Pokud tedy nebude více vlastníků - zákon požaduje 2/3 - požadovat, aby byly dodávky zajištěny i v noci, po právní stránce s tímto stavem nelze nic dělat a je v souladu se zákonnou úpravou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.