Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupě bytu: Od 03/2015 bydlím v bytě po mé již zesnulé babičce. Babička byla umístěna do zařízení s pečovatelskou službou DPS z důvodu vážné nemoci a ještě před tímto umístěním byla částečně zbavena svéprávnosti. Jeden z mých strýců se stal opatrovníkem babičky i jejího majetku.

Z důvodu, že by babičky důchod nepokryl platby v zařízení a i platby za byt, se její děti dohodly (v čele s opatrovníkem), že mi byt pronajmou a až dojde na vypořádání dědictví, bude znalcem stanovena cena, bude byt přednostně nabídnut mě k odkoupení. Bohužel se tak stalo bez smlouvy a vše proběhlo jen ústní dohodou. Já jsem s tímto návrhem souhlasil, nastěhoval se do bytu a s opatrovníkem jsme vyřídili mé trvalé bydliště v bytě (současně zde měla až do úmrtí trvalé bydliště i má babička). Po smrti babičky 05/2016 jsem ale začal mít osobní spory s druhým strýcem (dědicem) a netají se tím, že bude proti tomu, aby se prodal byt mě. Svoje stanovisko nechce za žádnou cenu změnit ani po naléhání z mé nebo opatrovníkovi strany, že dohody se mají dodržovat. Nutno dodat, že všechny poplatky v bytě řádně platím. Babička měla čtyři děti, její manžel zemřel již před několika lety, takže dědicové jsou jen čtyři.
Otázky:
1.) Pokud bude při prodeji bytu strýc i nadále proti prodeji mé osobě z čistě osobních důvodů, mohu se na základě předešlé ústní dohody proti tomu nějak bránit? Nestačí souhlas tří ze čtyř dědiců? V bytě jsem udělal se souhlasem opatrovníka menší rekonstrukci za mé náklady (výměna starých kohoutkových vodovodních baterií za pákové, výměna WC, svítidla, výmalba pokoje…) a proto se cítím poškozen strýcovým postojem.
2.) Když jsem s opatrovníkem na úřadě vyřizoval své trvalé bydliště v bytě. Dá se to chápat, že jsem nájemníkem na dobu neurčitou i když jsme neudělali smlouvu o pronájmu?
3.) Pokud bych si nakonec ten byt nemohl koupit, jsem povinen do bytu pouštět případné zájemce o koupi bytu?
Děkuji Miloš

ODPOVĚĎ:
Danou domluvu by bylo možné chápat jako ujednání o předkupním právu. Toto nemusí být ze zákona ujednáno písemně, nicméně pokud by jeden z dědiců nesouhlasil s jeho realizací, nezbylo by Vám, než to prokazovat v soudním řízení, kdy by Vám ostatní dědicové museli potvrdit, že jste s babičkou měl ujednáno předkupní právo na byt, a bylo ujednáno, že tento závazek má přecházet i na její dědice.
K Vašim dotazům:
1. Souhlas pouze tří dědiců nestačí, musí souhlasit všichni, jinak byste se musel bytu domáhat z titulu výše popsaného předkupního práva. Pokud jste do bytu investoval, máte právo chtít od dědiců vrátit investice do bytu.
2. Trvalý pobyt je pouze evidenční údaj a nemá s nájemním vztahem nic společného. Nezakládá jakékoliv právo k bytu a i když máte v bytě trvalé bydliště, může Vás případný nový majitel bytu nechat soudně vystěhovat.
3. V podstatě jste povinen zájemce pouštět od okamžiku, kdy bude zřejmé, kdo je novým majitelem bytu- tedy až po ukončení dědického řízení. Protože pokud byt nemá nového vlastníka, těžko Vám může někdo dávat pokyny, že ve vztahu k bytu něco musíte či nesmíte.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.