Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Družstevní byt: 2006 byl náš bytový dům zprivatizován, vytvořilo se družstvo a abychom se mohli stát členy, odkoupili jsme každý svůj členský podíl s příslibem, že jakmile bude celý bytový dům doplacen, převedou se bytové jednotky do osobního vlastnictví. I ve stanovách byla zmíněno, že se bytové jednotky budou po roce 2010 převádět do OV.

Dům je již několik let vyplacen a zatím na převod nedošlo a představenstvo družstva se k tomu ani nechystá, dokonce nechali vymazat i tu zmínku o převodu ze stanov. Nicméně měli bychom mít jako členové družstva možnost poskytnout byt do podnájmu 3. osobě za podmínky, že získáme souhlas bytového družstva. Ozvali se mi slušní zájemci, kteří by se rádi nastěhovali už 19. srpna 2016, ale představenstvo se údajně sejde až 7.9.2016. Termíny jejich schůzek nejsou nikde oficielně vyvěšeny a ani nám bohužel nejsou předem oznámeny. Když jsem předsedu požádala o svolání mimořádné schůze, sdělil mi, že to není tak důležité, aby se kvůli tomu museli mimořádně scházet. Hrozí mi, že mi to zájemci takto odřeknou a já budu muset hledat další a až je seženu, tak bůh ví kdy bude mít představenstvo zase schůzku, tak mi zase odřeknou a takhle to může být stále dokola. Je proti tomuto nějaké odvolání? Dá se proti tomuto nějak bránit? Když pošlu žádost o souhlas doporučeně, platí, že mají 30 dní od doručení čas na vyjádření a pokud se nevyjádří v dané době, bere se to jako souhlas z jejich strany? Předem děkuji, Kristýna

ODPOVĚĎ:
Dle nového občanského zákoníku souhlas k podnájmu nepotřebujete, pokud v bytě nadále budete bydlet i Vy - tedy např. pokud byste dávala do podnájmu jen pokoj. Pokud v bytě trvale nebydlíte, pak platí ust. § 2275 odst. 2, kde je uvedeno, že "Žádost o udělení souhlasu k podnájmu i souhlas s podnájmem vyžadují písemnou formu. Nevyjádří-li se pronajímatel k žádosti ve lhůtě jednoho měsíce, považuje se souhlas za daný; to neplatí, pokud byl ujednán zákaz podnájmu." Pokud tedy stanovy družstva přímo neuvádí, že je zakázáno dát byt do podnájmu, pak nečekejte na žádnou schůzi, k rukám vedení družstva adresujte písemnou žádost, pokud se družstvo do měsíce nevyjádří, má se za to, že souhlas je dán a nic Vám nebrání byt do podnájmu dát.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.