Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme tři sourozenci a všichni dohromady vlastníme jeden byt, kde dva z nás mají trvalé bydliště a já sama podnikám. Chtěli bychom pronajímat jeden pokoj studentovi z Ruska, který má dlouhodobý pobyt v ČR. Předpokládám, že uděláme klasickou nájemní smlouvu, jen s tím rozdílem, že bude upřesněno, že se jedná o pronájem jen části bytu.

Splnomocní se jeden z nás, který bude rozhodovat a bude tedy vždycky stačit jen jeho podpis i na rozhodování do budoucna. Koho je lepší splnomocnit, mě jako OSVČ, nebo sestru – VŠ studentku, kvůli výši daně z pronájmu? Co musí smlouva navíc obsahovat jedná-li se o cizince? Co se týče nahlašování trvalého bydliště, musím to hlásit já, nebo to už je starost nájemníka, příp. kam a jaké dokumenty musím ještě podávat? Můžeme tomu studentovi nahlásit trvalé bydliště u nás, aniž by měl smlouvu? (jsme přátelé a on ztratil bydlení, bylo by to jen dočasné řešení). Ještě u nás bydlí otec, který nemá žádnou smlouvu, ale má tu trvalé bydliště. Neplatí nájem, jen se všichni skládáme na inkaso. Měl by mít nějakou oficiální smlouvu? Kdo stanovuje výši nájmu? Daniel

ODPOVĚĎ:
Nájemní smlouva, pokud se jedná o cizince, nemusí obsahovat žádná speciální ustanovení. Pouze bych doporučovala dobře promyslet způsob ukončení smlouvy a hrazení nájmu či služeb, neboť pokud by se stalo, že by cizinec znenadání byt opustil a zůstal mu z nájmu nějaký dluh, těžko se pak takové dluhy po cizincích vymáhají. Pokud jste podílovými vlastníky bytu, musíte smlouvu uzavřít všichni a poměrný nájem danit všichni. Z tohoto pohledu tedy není vůbec rozhodující, kdo bude za všechny sourozence jednat.
Cizinci nenahlašujete trvalé bydliště, ale pouze pobyt na území, což se činí na pracovišti cizinecké policie dle místa pobytu. Tuto povinnost by měl splnit cizinec, ale můžete to místo něj jít ohlásit i Vy jakožto ubytovatelé. Jelikož na cizinecké policii budou chtít vidět nájemní smlouvu nebo minimálně písemné potvrzení, že souhlasíte s ubytováním cizince, volila bych z důvodu opatrnosti nájemní smlouvu. Nájemní smlouva dle současné úpravy musí být písemná a její součástí je i ujednání o výši nájmu, přičemž pokud není výše stanovena, pak by měl být hrazen nájem, který je v dané lokalitě u obdobných bytů obvyklý. Pokud otec bydlí v bytě, který vlastníte se sourozenci a nehradí nájem, bydlí v bytě z titulu výpůjčky, která je bezplatná a nemusí být písemná, takže je vše v pořádku.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.