Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám předložit připomínky k návrhu nových stanov SVJ. V jednom článku je uvedeno: „Člen společenství má povinnosti určené v obecně závazných právních předpisech, těchto stanovách a v rozhodnutích orgánů společenství, a to zejména:

o) oznámit svou nepřítomnost v bytě, která má být delší než dva měsíce, včetně označení osoby, která po dobu jeho nepřítomnosti zajistí možnost vstupu do bytu, bude-li toho nezbytně zapotřebí. Pro případ havárie sdělit telefonní číslo osoby, která umožní přístup do bytu. Nemá-li člen společenství takovou osobu k dispozici, je touto osobou kterýkoliv člen statutárního orgánu společenství“
1. Výbor SVJ nesdělil proč chce sledovat nepřítomnost v bytě. Existuje nějaký právní předpis na základě kterého musím oznamovat svoji přítomnost, případně zda je možné se proti tomuto požadavku účinně bránit?
2. Předpokládám, že pro případ havárie stačí sdělit své telefonní číslo a vstup do bytu sjednávat operativně. Předpokládám, že vstup do bytu bez souhlasu majitele je trestný čin Porušování domovní svobody. Nemám zájem udělovat souhlas vstupu do bytu a označovat nějakou osobu. Zásadně také nesouhlasím, aby do bytu vstupoval člen statutárního orgánu bez mého souhlasu. Prosím, jak se mohu tomuto znění stanov bránit?
V jednom článku je uvedeno: „Vyúčtování záloh na služby je společenství vlastníků povinno provést nejpozději do 4 měsíců od skončení zúčtovacího období. Vyúčtování se doručí členům společenství na oznámenou doručovací adresu. Od doručení vyúčtování běží členům společenství lhůta 30 kalendářních dnů na uplatnění námitek ke způsobu a obsahu vyúčtování. Po uplynutí této reklamační lhůty již reklamovat vyúčtování nelze. Vyřízení uplatněných námitek musí být uskutečněno do 30 dnů od doručení námitky. “
Podle nových stanov by byla reklamační lhůta jen 30 dní. To je ale v rozporu s § 8 zákona č. 67/2013 Sb. , kde je termín vázán na doložení podkladů. V praxi výbor SVJ a správce nechce podklady dokládat. Minulý rok (2015) se dokládání podkladů a reklamace protáhla na půl roku. Předpokládám, že mám právo požadovat uvedení stanov do souladu se zákonem. Prosím, jak ale postupovat, když výbor SVJ stanovy nezmění a bude se schvalovat reklamační lhůta omezená na 30 dní. Děkuji, Kryštof.

ODPOVĚĎ:
K jednotlivým dotazům:
1. žádný předpis, z něhož by vyplývala povinnost oznamovat Vaši nepřítomnost ve vlastním bytě neexistuje a naopak je to velké riziko. Stejně tak i navazující část prvního dotazu - máte plnou pravdu, nikdo bez Vašeho souhlasu nesmí to bytu vstupovat (samozřejmě mimo složky, které zajišťují veřejný zájem, tedy např. hasiči v případě požáru, Policie v případě podezření na spáchání trestného činu, apod.). Pokud i přesto toto znění stanov bude odsouhlaseno, jedinou možností je podat k soudu žalobu na neplatnost konkrétního článku stanov.
2. ve stanovách v souladu s novou úpravou (NOZ) mohou být sjednány i přísnější ustanovení, než stanoví zákon. Tedy i zkrácená lhůta. Proto i v tomto případě nezbývá, než se opět obrátit na soud, bude-li tato lhůta odsouhlasena.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.