Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Známá bydlí v nájemním bytě již 14. rok, ale nájemní smlouvu měla pouze na dobu určitou na 1rok. Jiná smlouva, ani ústní neexistuje, nájem platí známá pravidelně a tvrdí, že se nájemní smlouva po roce automaticky prodlužuje na dobu neurčitou. Navíc má trvalé bydliště v jiné obci, nikoliv tam, co bydlí.

Její jistota mi přijde lehkovážná. Prosím, jak to tedy vlastně dle zákona doopravdy je? Moc děkuji za odpověď. Hana

ODPOVĚĎ:
V tomto případě je třeba vyjít z právní úpravy platné před 14-ti lety, tj. zákona č. 40/1964 Sb. , občanský zákoník, který v ust. § 710 odst. 3 stanovil, že nájem sjednaný na dobu určitou končí uplynutím doby, přičemž pokud smlouva nestanoví jinak neuplatní se ustanovení o automatickém obnovení nájmu. Pokud to tedy není ve smlouvě sjednáno, skončil nájemní vztah uplynutím doby na kterou byl sjednán. Pokud je byt v současnosti užíván, jde o užívání bez právního důvodu a vlastníkovi náleží náhrada za bezdůvodné obohacení odpovídající obvyklé výši nájemného. Pokud je nájemné hrazeno, je nasnadě, že se žádná ze stran neexistencí nájemní smlouvy nezabývá.
Dle současné právní úpravy (ust. § 2285 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník) může k automatické prolongaci také dojít, avšak nejdéle na dobu 2 let. Ve smlouvě si lze ujednat i prodlužování na dobu delší. Uzavření nové nájemní smlouvy je tedy třeba k založení platného nájemního vztahu doporučit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.