Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Sousedi nad námi si pořídili psa a ten je celý den na balkóně nebo v místnosti nad naší ložnicí. Se štěkáním po čemkoli už se pomalu smiřuji, i když je to nechutné a budí mi tím dítě, ale co nemůžu překousnout je náš balkón plný černých chlupů. Cokoli tam nechám, je jich plné, sušící se prádlo nevyjímaje.

Máme malého chlapečka (17 měsíců) a nebaví mě pokaždé balkón zametat, než ho tam pustím. Nehledě na to, že ty chlupy taháme na papučích i do místností. Jak se dá proti takovým sousedům postupovat? Nechce se mi smířit s tím, že balkón přestaneme používat nebo že jediným řešením by bylo se odstěhovat. Domluva s nimi není, už dvakrát nás vytopili a ani se nepřišli omluvit a nabídnout kompenzaci škody. Původně byli všichni nájemníci členy družstva, dnes (29.04.2016) 4 byty v osobním vlastnictví a 2 družstevní byty. Děkuji, Adriana.

ODPOVĚĎ:
Obecná zásada říká, že moje právo končí tam, kde začíná právo někoho jiného. V tomto konkrétním případě sousedé nemají právo zasahovat do Vašeho vlastnického práva a znemožňovat Vám tak jeho pokojný výkon. V teorii je to snadné, hůř se pak postupuje v praxi. Doporučuji sousedy písemně vyzvat k nalezení nějakého řešení Vašeho problému byť píšete, že s nimi není moc řeč, přesto doporučuji tento krok nevynechat. Pokud nebudete úspěšná, zkuste problém přednést na shromáždění vlastníků jednotek. Přeci jen by se Vám hodila větší podpora. Pokud ani zde nebudete úspěšná zbývá už je obecní úřad a věc řešit v rámci přestupkového řízení a pak už jen soud.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.