Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V našem domě proběhlo výběrové řízení na zateplení tak, že zadávací podmínky výzvy splnila pouze jedna firma z osmi oslovených. Lze takové výběrové řízení považovat za platné nebo existuje obdobný zákon pro neveřejný sektor, jako je zákon č. 137/2006 Sb. zákon o veřejných zakázkách vztahující se na akce s veřejnými finančními prostředky?

Jedna z vyřazených firem, firma Rebu-stav s. r. o. (která v okolí našeho domu úspěšně zrealizovala řadu revitalizací panelových domů) se dopisem obrátila na všechny vlastníky a upozornila, že její nabídka je o 2.250.000 Kč levnější a aby zvážili úsporu svých peněz. Firma Rebu-stav s. r. o. vlastníky v dopise upozornila na to, že je zakázka předražená. Upozornila je na to, že jí nejde o výhru ve výběrovém řízení, ale vidí nekalé obchodní praktiky při stanovení podmínek. Otvírání obálek bylo neveřejné. Výbor SVJ na shromáždění vlastníků trval na svém výběru firmy Holborn Group s. r. o. i přes řadu připomínek vlastníků k průběhu výběrového řízení. Výbor ani na základě výzvy několika vlastníků nechtěl změkčit podmínky výběrového řízení, přesto, že výzva k podání nabídek toto umožňovala. Výbor tedy nedal shromáždění vlastníků jinou možnost, než vybrat firmu Holborn Group s. r. o. pro zateplení domu. Mohou se přehlasovaní vlastníci nějak bránit? Mohou se na základě nějakých zákonných norem, které takové řízení nesplnilo, obrátit i na soud? Děkuji, Vladimíra

ODPOVĚĎ:
Bohužel žádný zákon, který by upravoval pro neveřejný sektor zakázky tak, jak to činí zákon o veřejných zakázkách, neexistuje. Přehlasovaní vlastníci mají právo se bránit pouze návrhem na přezkum rozhodnutí shromáždění SVJ adresovaným soudu, tedy řešit to v soudním řízení. Pokud je ale evidentní, že výbor tlačil na to, aby řízení vyhrála obchodní společnost, jejíž nabídka byla předražená, je na zvážení, zda se neobrátit s trestním oznámením na Policii, aby prošetřila, zda za věcí nestojí i snaha někoho z členů výboru se na revitalizaci soukromě obohatit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.