Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dostali jsme výpověď z bytu, ve kterém bydlíme již 30 let (nájem na dobu neurčitou), podali jsme proti této výpovědi žalobu na určení neplatnosti výpovědi. Ve výpovědi nebylo správně uvedené poučení a tak okresní soud tuto výpověď označil jako neplatnou. Majitel nám ihned poslal novou opravenou výpověď z bytu.

Rozsudek nám ještě nebyl doručen, tudíž nebyl v právní moci, nebo na právní moc tohoto rozsudku nemusí majitel čekat? Máme brát tuto výpověď jako platnou? Děkujeme za odpověď, manželé Novákovi

ODPOVĚĎ:
Ano, novou výpověď z nájmu bytu je nutné chápat jako platnou (pokud samozřejmě obsahuje veškeré občanským zákoníkem stanovené náležitosti a netrpí jinými vadami).
V tomto ohledu je nutné si uvědomit, že po dobu soudního řízení o určení neplatnosti výpovědi z nájmu bytu není nájemní vztah nedotknutelný, tzn. že pronajímatel i nájemce mohou nájem ukončit občanským zákoníkem dovolenými způsoby. Je proto možné, aby v průběhu soudního řízení o určení neplatnosti výpovědi z nájmu bytu např. nájemce s pronajímatelem uzavřeli dohodu o skončení nájmu, nebo aby pronajímatel doručil nájemci novou výpověď z nájmu bytu.
Pakliže byl ve Vašem případě rozsudek soudem zatím pouze vyhlášen (přičemž výpověď z nájmu bytu byla soudem prohlášena za neplatnou), byl pronajímatel oprávněn ukončit nájem bytu (který dle rozhodnutí soudu stále trvá) (např. opět výpovědí). Pronajímatel tím dal mimo jiné najevo, že se s největší pravděpodobností nehodlá proti rozsudku odvolat.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.