Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Z titulu vlastnictví bytu jsem členem SVJ (IČO 27454185). Můj byt je prázdný a nikdo ho nepoužívá jelikož již 20 let pracuji v zahraničí. Až do shromáždění SVJ konaného dne 21.3.2016 jsem vždy měl v Evidenčním listě počet osob pro služby 0 a neplatil poplatky za provoz výtahu.

Na uvedeném shromáždění prosadil nově zvolený člen výboru (který záhy rezignoval) nové rozúčtování, kdy jsou mi předepisovány měsíční poplatky za výtah. To by nebylo až tak zarážející, doba se mění, až na to, že od poplatků za výtah je zproštěno 6 bytových jednotek, i když je majitelé trvale obývají a jsou na rozdíl ode mne v domě fyzicky přítomni. Nejsem v ČR přítomen a nemohu tedy ani podat žalobu k soudu. Hrozí mi soudní postih, pokud bych nově účtované poplatky za výtah přestal platit? S výborem SVJ není rozumná dohoda, neboť se jen odvolávají na odhlasované rozhodnutí, které uvádí jako důvod předepisovní poplatků za výtah i správcovská firma PMC Facitity, jež rozúčtování provádí. Děkuji, Daniel

ODPOVĚĎ:
Stručná odpověď na Váš dotaz zní: Ano, nebudete-li SVJ (resp. správcovské firmě) hradit poplatky za výtah, hrozí, že se bude SVJ domáhat úhrady soudní cestou.
Jedním dechem je však nutné dodat, že samotný fakt podání žaloby ještě zdaleka neznamená, že by SVJ v případném soudním sporu uspělo. Zjevná rozpornost rozhodnutí shromáždění SVJ s dobrými mravy by v tomto ohledu mohla zapříčinit zamítnutí žaloby (jak v obecné rovině vyplývá z § 8 občanského zákoníku).
Odvolává-li se výbor SVJ na rozhodnutí shromáždění SVJ, které je zjevně chybné, lze Vám doporučit, abyste na nejbližším zasedání shromáždění SVJ inicioval (je-li to možné na dálku) přijetí nového rozhodnutí v této věci.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.