Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o radu ohledně družstevního domu, kde menšina členů družstva chce vytvořit SVJ, ale představenstvo je z různých důvodů proti.
1. Za jakých podmínek může souběžně existovat bytové družstvo (dále jen BD) a SVJ?

2. Má člen bytového družstva právo na doplnění programu členské schůze, když o to požádal daleko před tím, než byl program schůze představenstvem vyvěšen v zákonné lhůtě? (§ 643 ZOK)
3. Bytové BD splácí dům ministerstvu obrany v několika ročních splátkách. Každý člen BD splácí svou jednotku (podíl). Po určité době splácení se dva členové družstva se rozhodnou vystoupit z družstva a jejich byty je třeba zahrnout do splátkového kalendáře a to mezi všechny členy BD na základě schválení této varianty na členské schůzi. Musí bytové družstvo uzavřít s každým členem BD smlouvu o navýšení podílu? (jedná se o navýšení podílu nad rámec jednotky, kterou každý člen BD již průběžně splácí - ostatní členové musí zaplatit část bytů těch členů, kteří opustili BD)
4. Jak se může člen bytového družstva BD bránit proti představenstvu, které manipulací vyláká ze členů plné moci k hlasování a tím přehlasuje ostatní přítomné členy?
5. Jak může člen BD kontrolovat správnost hospodaření představenstva (má např. představenstvo povinnost poskytnout účetní doklady ke kontrole členovi družstva? )
Děkuji Vám. Libor

ODPOVĚĎ:
1. SVJ a bytové družstvo jsou samostatnými právnickými osobami, s vlastní strukturou, samostatným účetnictvím apod. , SVJ by mělo nadále samo provádět správu domu, v některých případech může SVJ nadále svěřit správu bytového domu do rukou družstva, které se tak dostává do role správcovské firmy. V tomto případě musí mezi SVJ a družstvem existovat kvalitní smlouva o správě bytového domu a SVJ by mělo činnost družstva kontrolovat, protože nadále nese za správu právní odpovědnost.
2. Ano, Vámi uvedené ustanovení uvádí, že člen má právo na doplnění programu členské schůze.
3. Tuto otázku by měly řešit stanovy družstva. Pokud ji neřeší, pak ano, dle mého názoru by měla být uzavřena smlouva o navýšení podílu nad rámec jednotky.
4. Pokud byla plná moc platně udělena, těžko se lze bránit. Bránit by se musel samotný zmocnitel, že ten, kdo ho zastupoval, ho nezastupoval v souladu s jeho vůlí.
5. Doporučovala bych následující postup: Svolat mimořádnou členskou schůzi, s předem stanoveným programem, kde bude požadována zpráva o hospodaření družstva za uplynulé období. Pokud toto představenstvo neučiní, může jej členská schůze na základě většinového hlasování odvolat a ustanovit nové. Je zapotřebí však v tomto dosáhnout jednoty a jednomyslnosti při hlasování a toho, aby se Vás na schůzi opravdu sešlo co nejvíce, a také co nejvíce lidí hlasovalo pro Vás. Dobré je si pozvat také notáře, který ověří správnost a zákonnost hlasování.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.