Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Za zdí mé zahrady je autobusová zastávka, na níž se v odpoledních hodinách schází místní mládež. Za zaparkovaného auta poslouchají hudbu, hlasitě se baví, kouří, popíjejí alkohol. Obrátila jsem se na Obecní úřad, který na základě mé stížnosti nechal odstranit lavičky. Mladí se tam schází dál, okupují vedlejší samoobsluhu, která je odpoledne již zavřena.

Na zahradě v té době nemohu vydržet. Děkuji za pomoc. Děkuji, Libuše

ODPOVĚĎ:
Trvalé právní řešení Vámi popsané situace je velmi obtížné, až nemožné. Je nutné si uvědomit, že poslech hudby či hlasitý hovor nejsou protiprávní, tzn. že chování mládeže sice může být obtěžující, mládež tím však neporušuje žádný právní předpis.
I přes shora uvedené zmíním na tomto místě několik přestupků, kterých se může mládež (za určitých okolností) dopustit:
- přestupku proti veřejnému pořádku se dopustí mimo jiné ten, kdo vzbudí veřejné pohoršení, nebo ten, kdo znečistí veřejné prostranství, veřejně přístupný objekt nebo veřejně prospěšné zařízení (§ 47/1 písm. c) a d) zákona o přestupcích) ;
- přestupku proti občanskému soužití se dopustí mimo jiné ten, kdo úmyslně naruší občanské soužití schválnostmi nebo jiným hrubým jednáním (§ 49/1 písm. c) zákona o přestupcích) ;
- přestupku na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomaniemi se dopustí mimo jiné ten, kdo kouří na místech zákonem zakázaných, např. na krytém nástupišti, přístřešcích a čekárnách veřejné silniční a drážní dopravy a městské hromadné dopravy (§ 30/1 písm. m) zákona o přestupcích ve spojení s § 8/1 písm. a) bodem 7. zákona o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami).
Pokud se bude mládež dopouštět některého ze shora uvedených jednání, je možné, abyste na místo přivolala obecní policii nebo Policii ČR. Jsou-li mezi mládeží i nezletilí, kteří popíjejí alkohol, je pravděpodobné, že ten, kdo jim alkohol předal či prodal, se rovněž dopustil přestupku.
Mírně nad rámec Vašeho dotazu připomínám, že za přestupek není odpovědný, kdo v době jeho spáchání nedovršil patnáctý rok svého věku (§ 5/1 zákona o přestupcích). To však samozřejmě neznamená, že byste ve shora uvedených případech nemohla přivolat obecní policii nebo Policii ČR i tehdy, budou-li se závadného chování dopouštět osoby mladší 15 let.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 200/1990 Sb. , o přestupcích
zákon č. 379/2005 Sb. , o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.