Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlím v domě se 6 majiteli, máme SVJ, od 04/2012 mám problémy se sousedy - předtím 20 let v pořádku. Napadání, vymýšlení nesmyslů, nadávání. Ignoruji je, ale stejně pokud mě potkají, je vždy problém, bojím se je potkat, osočují mě na ulici i v domě, vůbec nevím jak se mám bránit, prosím poraďte, děkuji moc. Děkuji, Hanka

ODPOVĚĎ:
Jedinou možnou obranou, pokud nebudu považovat řešení záležitosti s předsedou SVJ či na shromáždění za obranu, je podnět policii s podezřením na spáchání trestného činu (záleží na intenzitě útoku) nebo ke správnímu orgánu, pokud se jedná o útok v intenzitě přestupku, to v praxi znamená sepsat oznámení (uvést možné svědky ochotné věc dosvědčit) a podat na podatelnu obecního úřadu v místě, kde je přestupek spáchán. Pokud jste obyvatelkou menší obce a některou správní agendu pro Vaši obec zajišťuje úřad v nejbližším městě, předají si úřady Vaše podání automaticky k příslušnému vyřízení.
Jako důkaz můžete předložit zvukovou nebo obrazovou nahrávku - ovšem doporučuji pořídit výhradně na místě veřejnosti přístupném nebo před více přítomnými osobami, jelikož přestupek, jehož skutková podstata by mohla být naplněna (§ 49 odst. 1 zákona č. 200/1990 Sb.) je spáchán tehdy pokud pachatel přestupku "jinému ublíží na cti tím, že ho urazí nebo vydá v posměch" ve skutkové podstatě se předpokládá, že újma, kterou je objektivně možné hodnotit jako urážku či vydání v posměch (tedy takové jednání, které budou i jiní vnímat jako dehonestující), nikoliv subjektivně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.