Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Do stanov má být zavedena povinnost vlastníka účastnit se shromáždění SVJ. V případě neúčasti pak budou použity pokuty. Někteří vlastníci se domnívají, že toto ustanovení je v rozporu s Listinou základních lidských práv a svobod (že tedy NOZ nezakládá povinnost zúčastnit se jednání, pouze právo zúčastnit se) nebo je možné takto stanovy přizpůsobit, aby se vždy dosáhlo potřebného počtu vlastníků? Děkuji za odpověď. Vlasta

ODPOVĚĎ:
Nevím přesně, v čem je spatřován rozpor s Listinou základních práv a svobod, naopak lze poukázat na čl. 11 odst. 3 listiny, kde je uvedeno, že "Vlastnictví zavazuje", s vlastnictvím jsou tedy spojena práva, povinnosti, ale i jistá omezení. Povinnost vlastníka účastnit se shromáždění SVJ dle mého názoru do stanov zakotvit lze, ovšem sporné je vymáhání pokut za nedostavení se. Do účinnosti nového občanského zákoníku převládal názor o protiprávním charakteru smluvních pokut za porušování povinností ukládaných SVJ vlastníkům jednotek na základě stanov SVJ a v současné době se vlastně čeká na to, jak se k otázce smluvních pokut budou stavět soudy. Aktuální judikatura k tomuto problému prozatím neexistuje. Lze tedy doporučit, aby pokuty ve stanovách byly, nicméně je otázkou, zda budou vymahatelné. Na to odpoví až judikatura.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.