Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V BD, kam jsme vstoupili minulý rok (2015), vytváří představenstvo netransparentní prostředí, postrádáme řadu informací, které se snažíme získat. Za zásadní považujeme informaci o dluzích jiných nájemníků. Představenstvo nejprve odmítalo informace poskytnout s odvoláním na zákon o ochraně osobních údajů, což jsme dotazem na ÚOOÚ vyvrátili.

Nyní se odvolávají na to, že se jedná o provozní informace a že na jejich kontrolu má právo jen kontrolní komise, která údajně s jejich názorem, že nám informaci poskytnout nemusejí, souhlasí. Ve stanovách právo člena na informace o hospodaření družstva specificky uvedené není. Je ale uvedeno členské právo podílet se na veškeré činnosti družstva. V části stanov, týkající se činnosti družstva je pak dále mj. uvedeno i zabezpečení správy domovního majetku družstva. Pokud bychom se měli na této činnosti, byť jen svými podněty podílet, potřebujeme k tomu informace zejména o dluzích. Je tato naše úvaha správná? Nebo lze použít jiných obecně platných právních předpisů nebo odkazu na nějaký soudní judikát, které by právo na příslušné info justifikovaly? Jana

ODPOVĚĎ:
V případě bytového družstva jsou rozhodující především stanovy. Základní úprava práv a povinností členů družstva je obsažena v zákoně o obchodních korporacích, nicméně zákon umožňuje, aby se družstvo stanovami odchýlilo od této zákonné úpravy a nastavilo si práva a povinnosti v mnoha případech odlišně.
Nicméně můžete se i tak obrátit se stížností v této věci přímo na kontrolní komisi, která kontroluje veškerou činnost družstva, projednává stížnosti členů a může požadovat jakékoliv informace a doklady o hospodaření družstva.
Vámi citovaná ustanovení ze stanov, jak ostatně sami uvádíte, neodkazují přímo na právo na informace o hospodaření družstva. Nicméně výkladem by toto teoreticky bylo možné dovodit (zde záleží na celé koncepci stanov). Můžete podat představenstvu oficiální žádost na zpřístupnění Vámi požadovaných údajů a v ní takto argumentovat a požadovat plnění povinností z jejich strany, pokud se tak nestane, můžete se obrátit v této věci na advokáta (kontakt zde: www.advokatikomora.cz) a domáhat se svých práv soudní cestou.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.