Počet stránek ve webu: 43.152

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Mám družstevní byt, který neobývám. Dle stanov jsem požádala vlastníka o souhlas s podnájmem bytu. Zaplatila jsem poplatek, podala žádost (veškeré údaje i o nájemnících včetně RČ) a získala souhlas do 28.2.2017. V domě se však nad nás přistěhovali důchodci, kteří nesnáší psy a malé děti.

Nejprve mi volala domovní důvěrnice, abych podnájemníkům domluvila. Jenže křik, třískání dveří je slyšet jen do 21h, takže jsem brala, že neporušují domovní řád a nemůžu jim tím pádem dát výpověď. 9.5.2016 mi na mail přišla VÝSTRAHa z mailu právničky BD (elektronicky nepodepsané) :
"Protože se jedná o opakované porušování dobrých mravů, byli jsme požádáni jako vlastníci bytu o zásah vůči nájemníkům, nedodržujícím vhodné a slušné chování a tím porušování domovního řádu a Stanov SBD NH." Je tato výstraha platná, když já nic neporušila a bylo to doručeno mě, i když v bytě nebydlím a ještě na mail a bez elektronického podpisu? Mám se bránit proti takovému doručování námitkou, že věc mají řešit s podnájemníky, které schválili? Kdo prokazuje, že je to pravda? PČR nikdy nikdo nevolal, neboť v době 21-7 je klid. Děkuji. Michaela

ODPOVĚĎ:
Stručná odpověď na Váš dotaz zní: Bytové družstvo je oprávněno s Vámi tuto věc řešit, neboť za chování podnájemců odpovídáte.
Klíčovým je v této souvislosti § 2216 občanského zákoníku, dle něhož platí, že umožní-li nájemce (zde Vy) užívat věc (zde byt) třetí osobě (zde podnájemcům), odpovídá pronajímateli (zde bytovému družstvu) za jednání této osoby stejně, jako kdyby věc užíval sám.
Dle § 2255/1 a § 2256/2 občanského zákoníku je nájemce povinen:
- užívat byt řádně v souladu s nájemní smlouvou;
- dodržovat po dobu nájmu pravidla obvyklá pro chování v domě a rozumné pokyny pronajímatele pro zachování náležitého pořádku obvyklého podle místních poměrů.
Neboť za chování podnájemců odpovídáte, je samozřejmé, že pravidla pro chování v bytovém domě (zakotvená např. v domovním řádu) jsou závazná i pro podnájemce.
Je-li v domovním řádu vymezen časový úsek (noční hodiny) v němž je nutné v bytovém domě zachovat klid, neznamená to, že mimo tento časový úsek se mohou obyvatelé domu chovat libovolně hlučně. Chování obyvatel domu (co do jejich hlučnosti) by nikdy nemělo překročit míru přiměřenou místním poměrům.
Skutečnost, že dosud nebyla z důvodu chování podnájemců přivolána Policie ČR, není rozhodná. Vámi popsaný problém je ostatně ryze soukromoprávní povahy, bylo by proto poměrně nevhodné, aby do jeho řešení vstupovala Policie ČR (která má v tomto ohledu navíc dosti omezené pravomoci).
Na výzvu ze strany bytového družstva Vám proto doporučuji reagovat a pokusit se zjednat nápravu. Skutečnost, že výzva ze strany bytového družstva nebyla opatřena zaručeným elektronickým podpisem, nehraje v této souvislosti podstatnou roli, neboť projev vůle bytového družstva je zřejmý.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.