Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nalézá-li se bytové družstvo v insolvenčním řízení, jsou tím dotčeny jednotlivé členské podíly k jednotlivým bytům? Tedy když někdo prodává družstevní byt a tedy i svůj členský podíl v družstvu, které se nalézá v insolvenčním řízení, může ve smlouvě o převodu práv a povinností spojených s členstvím v bytovém družstvu napsat následující? :

„Převádějící prohlašuje, že na převáděném členském podílu neváznou žádné závazky či právní povinnosti, které by výkon práv a povinností k členskému podílu jakkoliv omezovaly“. V 8/2014 jsem takovouto smlouvu podepsala a následně po zjištění insolvence družstva jsem od smlouvy odstoupila z důvodu vážného porušení smlouvy. Prodávající ale tvrdí, že jsem neměla právo od smlouvy odstoupit a domáhá se po mne zaplacení celé dlužné částky i přes to, že mu ten byt zůstal. Prosím o Váš názor, jak je to s členským podílem v bytovém družstvu, zdali to je po právní stránce vážný důvod k odstoupení od smlouvy a jak se právo dívá na to, že ve smlouvě uvedl adresu, kde nepřebírá poštu a tudíž se mi dopis vrátil. Děkuji za odpověď, Kamila

ODPOVĚĎ:
Družstevní byty jsou do doby jejich převodu do osobního vlastnictví ve vlastnictví družstva. Členové tedy byty nevlastní, vlastní pouze podíly, které jsou reprezentovány právě byty, k nimž pak mají členové právo nájmu.
Samotná insolvence družstva pak nepostihuje členské podíly, ale družstvo samotné. Prakticky to znamená, že insolvenční správce zřejmě prodá byty a z výtěžku uhradí primárně dluhy družstva.
Ve Vašem případě zřejmě nelze od smlouvy platně odstoupit a to proto, že v době prodeje (z Vašeho dotazu vyplývá, že v době prodeje se družstvo v insolvenci nenacházelo) jednak nebyl podíl nijak omezen, jednak insolvence není právně vzato vadou, která by umožňovala od smlouvy odstoupit. Nejvyšší soud v roce 2010 judikoval, že pokud si strany sjednaní vlastnosti podílu a ty se následně ukáží jako nepravdivé, lze na to aplikovat úpravu o vadách. Tato judikatura je zřejmě použitelná i dnes (09.06.2016), ale pokud nemáte ve smlouvě vlastnosti podílu výslovně sjednány nebo nemáte výslovně sjednanou možnost od smlouvy pro insolvenci družstva odstoupit (její analýzu i analýzu celé záležitosti by bylo vhodné konzultovat s odborníkem), není odstoupení po právu.
Dopis který se Vám vrátil není řádně došlým projevem vůle a nenastávají tak zamýšlené následky. Lze doporučit zjistit adresu pobytu adresáta například u družstva.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.