Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nájem bytu bez nájemní smlouvy a nároky nájemníka. Má dcera měla pronajatý byt na dobu neurčitou, bez nájemní smlouvy, sice žádala majitelku o smlouvu v písemné formě, ona ale odmítla. Při předání bytu obě strany zapsaly na papírových listů výši nájemného a záloh za služby a také stav měřidel a vše potvrdily svými podpisy.

Majitelka stanovila výši nájmu 10.000 Kč měsíčně a 3.600 Kč na zálohách a také kauce 11.000 Kč. Majitelka zahrnula do služeb také pojištění bytu, televizní poplatek a daň z nemovitosti, což si myslím že je protizákonné, nájemce to nemusí platit. Několikrát jsme to majitelce říkali, ale ona stejně nutila nájemce platit. Nájemce se nastěhoval do bytu 14.2.2016, ale bydlel v podnájmu do 4.5.2016, jen 81 dnů. Nájemce vždy včas zaplatil nájemné a zálohy předem za následující měsíc. Pak nájemce rozhodl nájem ukončit a oznámil to majitelce koncem dubna, s tím souhlasila a přišla na předání bytu. Nájemce byt předal se zápisem stavu měřidel, kde se podepsal vlastnoručně, majitelka nedala svůj podpis, ale stav měřidel si psala sama vlastnoručně. Nájemce se vystěhoval 4.5.2016. Nájemce zaplatil za období 14.2-4.5.2016 na zálohách 9.000 Kč + 11.000 Kč kauce, celkem 20.000 Kč. Majitelka souhlasila s vystěhováním nájemce, ale vyúčtování sama provedla pozdě, skoro po měsíci od vystěhování nájemce. Myslíme si ale, že vyúčtování provedla špatně, se kterým nesouhlasíme. Z částky 20.000 Kč vrátila jen 1900 Kč na účet nájemce. Majitelka započítala ve vyúčtování nájem a služby za dalších 10 dní do 14.5.2016, za období, kdy nájemce nebydlel v bytě, a odůvodnila to tím, že byla dohoda mezi nájemcem a majitelem, že nájemce dá vědět měsíc dopředu o vystěhování, což není pravda, žádná taková dohoda nebyla, majitelka si vymýšlí. Proto nájemce nesouhlasí s vyúčtováním za dalších 10 dní. Prosím Vás, má majitelka na to právo? Nakonec doposud nemáme správně spočítané vyúčtování služeb a také zbylou částku zpět. Máme potřebné písemné podklady k našemu případu (lístečky se zápisem o stavu měřidel, vyúčtování majitelky, poslané na email dcery). Co máme dělat, prosím Vás, a jak dále postupovat? Pokud podáme tuto žalobu k soudu, jestli budeme potřebovat zastoupení advokáta, kdo má správně spočítat vyúčtování služeb a kdo má zaplatit soudní poplatky a také služby advokáta? A hlavně nás s dcerou zajímá jestli můžeme uspět u soudu? Děkujeme pěkně, Marcela a Mirka

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že nebyla uzavřena písemná nájemní smlouva, nevznikl platně nájemní vztah. Zákon vyžaduje, aby v případě nájemních smluv na byty a domy za účelem bydlení byla uzavřena písemná nájemní smlouva pod sankcí její neplatnosti.
V tomto případě tak jde o bezdůvodné obohacení na Vaší straně spočívající v užívání bytu, vyrovnané na druhé straně tím, že vlastnice bytu za to od dcery dostala peníze.
Z toho vyplývá, že majitelka jednak nemá nárok na poplatky za pojištění bytu a daň z nemovitostí, protože sama je osobou povinnou je hradit a pakliže je za ní uhradila Vaše dcera, vlastnice se na její úkor bezdůvodně obohatila a je povinna dceři toto bezdůvodné obohacení vrátit. Stejně tak jde o bezdůvodné obohacení v případě kauce a záloh na služby, které převyšují skutečně spotřebované energie. Zjednodušeně lze uzavřít, že majitelka má nárok pouze na náhradu odpovídající obvyklému nájemnému za dobu užívání bytu a na náhradu za spotřebované energie za tu dobu.
V případě, že máte doklady o stavu měřidel, je třeba si skutečnou cenu spotřebovaných energií vyčíslit a rozdíl po majitelce požadovat nejdéle ve 2 leté promlčecí lhůtě. V případě vymáhání doporučuji využít služeb advokáta, který má s vedením soudního sporu zkušenosti, protože pro samotného laika může být soudní řízení často problém. Soudní poplatek budete hradit Vy, ale pokud si advokáta vezmete a budete ve sporu úspěšná, je protistrana povinna Vám náhradu nákladů za právní zastoupení i za soudní poplatek zaplatit. Šance na úspěch se s ohledem na uvedené skutečnosti zdá poměrně vysoká. Vždy je ale třeba hodnotit každý případ jednotlivě podle konkrétních okolností a důkazů.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.