Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

1) na popud souseda jsem si nechal vyměřit pozemek a zjistil jsem, že část mého plotu (10 m) je protažena i za můj pozemek a je tak načerno mezi zmíněným sousedem a obecní cestou. Je nějaká lhůta pro informování obce a souseda na odstranění plotu nebo mohu přijít, oznámit sousedovi, že jdu odstranit plot a rovnou ho odstranit (s tím, že bude mít soused najednou částečně neoplocený pozemek)?

2) soused začal rekonstruovat dům - z půdy dělá obytné podkroví a na střechu namontoval okna, která směřují na můj dvůr. Nikdy tam nebyla. Mezi jeho domem a společným plotem je dvůr souseda cca 5 m (pak stejně velký dvůr je i z mé strany a pak až je moje stavení - tedy vzdálenost od obydlí bude splněna). Soused má za okny cedulku "Stavba povolena". Může montovat okna i bez mého svolení - tím jsem ztratil na dvoře jakékoliv soukromí a odraz z oken na dvoře oslňuje, takže tam nejde ve slunných dnech pracovat. Jak se mohu bránit? (o rekonstrukci jsem nebyl vůbec informován - prostě vidím, jak soused jen staví). Děkuji, Lubor.

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Odstranění plotu:
Ve své odpovědi budu předpokládat, že předmětný plot jste vybudoval před 1. 1. 2014 (tedy ještě za účinnosti „starého“ Občanského zákoníku), tzn. že předmětný plot (byť stojí na sousedově pozemku) je Vaším vlastnictvím.
Co se týče vstupu na sousedův pozemek za účelem odstranění plotu, je klíčový § 1022 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
- nemůže-li se stavba bourat jinak než užitím sousedního pozemku, má vlastník právo po sousedovi požadovat, aby za přiměřenou náhradu snášel, co je pro tyto práce potřebné;
- žádosti nelze vyhovět, převyšuje-li sousedův zájem na nerušeném užívání pozemku zájem na provedení prací.
Je tedy nutné, abyste se se sousedem na vstupu na jeho pozemek dohodl (přičemž Vaše oprávnění k tomuto vstupu je založeno občanským zákoníkem). Odmítne-li soused Vás na svůj pozemek pustit, jste samozřejmě povinen jeho rozhodnutí respektovat. V takovém případě se Vám nabízejí dvě možnosti, jak se vstupu na sousedův pozemek domoci:
a/ zahájení soudního řízení, v jehož rámci se budete domáhat, aby Vám soused umožnil vstup na svůj pozemek ve smyslu § 1022 občanského zákoníku (s ohledem na poměrnou zdlouhavost soudního řízení Vám tuto variantu nedoporučuji), nebo
b/ kontaktování místně příslušného stavebního úřadu s žádostí o vydání opatření dle § 141 stavebního zákona; dle tohoto ustanovení totiž stavební úřad může za účelem odstranění stavby uložit těm, kteří mají vlastnická práva k sousedním pozemkům, aby umožnili provedení prací ze svých pozemků, pokud mezi zúčastněnými osobami nedošlo k dohodě; ten, v jehož prospěch byla sousedovi povinnost uložena, musí dbát, aby co nejméně rušil užívání sousedních pozemků nebo staveb a aby prováděnými pracemi nevznikly škody, kterým je možno zabránit; po skončení prací je povinen uvést sousední pozemek do předchozího stavu.
Váš záměr odstranit část oplocení není zapotřebí stavebnímu úřadu oznamovat či ho dokonce žádat o povolení. Dle § 128/1 stavebního zákona se totiž oznamovací povinnost nevztahuje na odstraňování staveb dle § 103 stavebního zákona (s několika výjimkami). Vzhledem k tomu, že výstavba oplocení je v § 103 stavebního zákona uvedena (přičemž do shora uvedené výjimky nespadá), je možné odstranit oplocení bez jakéhokoli přivolení stavebního úřadu.
Skutečnost, že po odstranění Vašeho oplocení ze sousedova pozemku zůstane sousedův pozemek částečně neoplocen není na závadu, neboť obecná povinnost k oplocování pozemků neexistuje.
Mírně nad rámec Vašeho dotazu připomínám, že domlouvání (či právní vynucování) vstupu na sousedův pozemek ani odstraňování části Vašeho oplocení by nebyly zapotřebí, pokud byste svému sousedovi předmětnou část oplocení prodal.
2/ Rekonstrukce sousedova domu:
V tomto ohledu je podstatné, jaký typ přivolení k rekonstrukci domu byl stavebním úřadem Vašemu sousedovi udělen. V každém případě platí, že o zahájení příslušného řízení jste měl být informován (ať už sousedem, pokud by Vás žádal o udělení souhlasu, který je v určitých případech stavebním zákonem požadován), nebo přímo stavebním úřadem.
V současné chvíli Vám doporučuji kontaktovat místně příslušný stavební úřad a podrobně se zde informovat o tom, z jakého důvodu jste nebyl o zahájení řízení vyrozuměn.
Není vyloučeno, aby se na Váš případ vztáhla ustanovení správního řádu o tzv. opomenutém účastníkovi řízení.
Pokud stavební úřad opomněl doručit některému z účastníků stavebního řízení (§ 109 stavebního zákona) stavební povolení, je takto opomenutý účastník oprávněn podat odvolání do 30 dnů ode dne, kdy se o vydání předmětného rozhodnutí a řešení otázky, jež byla předmětem rozhodování, dozvěděl. Nejpozději je však možné podat odvolání do 1 roku ode dne, kdy bylo předmětné rozhodnutí oznámeno poslednímu z účastníků, kterým ho správní orgán byl oznámil, přičemž zmeškání tohoto úkonu nelze prominout (§ 84/1 správního řádu). V tomto odvolání pak může opomenutý účastník samozřejmě vznést námitky, které by při řádném běhu věcí mohl vznést již ve stavebním řízení.
Dojde-li k podání odvolání opomenutého účastníka, musí být stavebním úřadem zvlášť dbáno na oprávněné zájmy účastníků, kteří byli v dobré víře (tzn. předpokládali, že stavební povolení je vydáno platně).
Obdobný postup lze zvolit i v případě, kdy nebylo stavebním úřadem vydáno stavební povolení, nýbrž souhlas s ohlášením stavby (namísto odvolání je možné se bránit návrhem na přezkum dle § 106/2 stavebního zákona).
Mírně nad rámec Vašeho dotazu připomínám, že v případě vzniku pochybností o tom, zda určitá osoba je či není účastníkem řízení, rozhodne o této otázce správní orgán usnesením, proti němuž je následně možné podat odvolání (§ 28 správního řádu)
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)
zákon č. 500/2004 Sb. , správní řád
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.