Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vydražil jsem nemovitost (RD), kde ještě dlouho po vydražení bydlela původní majitelka s dcerou. Vyzval jsem je 02/2016, aby se nejpozději 15.3.2016 vystěhovali a ať si všechny věci odvezou. Nestalo se. Potom jsem jim začal tedy já shánět sociální bydlení, což se mi po 6ti týdnech povedlo. Odstěhovali si jen nejnutnější věci a zbytek mi tam nechali.

Nábytek ve dvou pokojích, krabice s knihami a pytle s oblečením. Paní nemá kde to uschovat, ale apeluje na mě, že podle zákona to musím uschovat a já chci vědět jestli to mohu zničit, nebo jestli musím uschovat, případně jakou dobu a co s věcmi jakmile tato doba uplyne. Věci mi tam překáží a oddalují rekonstrukci nemovitosti. Jak mám tedy postupovat? Děkuji Vladimír

ODPOVĚĎ:
V žádném případě nemáte povinnost věci uschovat, naopak pokud u Vás stále věci mají, můžete po nich žádat přiměřený nájem za uskladnění, neboť Vám tak blokují Vaši nemovitost. Řešením v tomto případě bude uložit věci do úschovy na náklady původní majitelky. Doporučuji tedy zjistit si u obce, v jejímž obvodu nemovitost je, zda přímo obec by byla ochotna na základě smlouvy o úschově věci uschovat, případně máte možnost požádat přímo o soudní úschovu, tedy podat k soudu návrh na zahájení řízení o úschově věcí. Bohužel úschova funguje tak, že případné náklady s úschovou musíte uhradit a před vydáním věcí majitelce je po ní tato částka požadována a Vám následně vrácena. Úschova je jediný způsob, kdy se vyhnete případnému nařčení původní majitelky, že jste jí např. něco z věcí odcizil nebo zničil apod. V okamžiku, kdy jsou věci takto oficiálně uschovány u třetího subjektu, svou povinnost jste splnil a nemusí Vás dále zajímat, jak bylo s věcmi naloženo.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.