Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zaujímalo by ma či existuje zákonná povinnosť prevádzkovateľa ubytovacieho zariadenia zabezpečiť nočný kľud. A ako postupovať v prípade, že prevádzkovateľ ubytovacieho zariadenia nie je schopný nočný kľud zabezpečiť. Samozrejme jedna z možností je odsťahovať sa inam, ale s touto možnosťou nerátam.

Hlavne ma zaujíma to, či sa prevádzkovateľ tým, že nedokáže zabezpečiť nerušené užívanie veci po dobu nájmu (§2205 zákona 89/2012 Nový občanský zákoník) nedopúšta porušenia priestupkového, trestného, alebo iného zákona. Ďakujem. Peter

ODPOVĚĎ:
Právní úprava je uvedena v ust. § 1012 občanského zákoníku (89/2012 Sb.), dle kterého se vlastníku zakazuje nad míru přiměřených poměrů závažně rušit práva jiných osob, jakož i vykonávat takové činy, jejichž hlavním účelem je jiné osoby obtěžovat nebo poškodit.
Dále dle ust. § 1013 odst. 1 občanského zákoníku se vlastní zdrží všeho, co působí, že mj. hluk, otřesy a jiné podobné účinky vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezující užívání pozemku. Toto ustanovení nedopadá pouze na pozemky, ale vztahuje se i na vlastnictví jiných věcí, např. bytů, rodinných domů, ubytovacích zařízení.
Skutečnost, že v ubytovacím zařízení bydlí nikoliv přímo jeho vlastník, ale nájemníci, jej (vlastníka) nezbavuje povinnosti neobtěžovat ostatní sousedy výše zmíněným hlukem, otřesy apod.
Pokud se nedá domluvit s vlastníkem ubytovacího zařízení ani s nájemníky, máte dvě možnosti, jak postupovat:
1. Na základě tzv. předžalobní výzvy můžete vyzvat jak vlastníka ubytovacího zařízení, tak i nájemníky (vhodné zaslat tuto předžalobní výzvu oběma) k tomu, aby se zdrželi tohoto neoprávněného chování – hluku. Pokud by ani na tuto výzvu nebylo reagováno a hluk a obtěžování dále přetrvávalo, zbývá možnost řešit tuto situaci soudní cestou (zde Vám doporučuji z důvodu řádné ochrany Vašich práv nechat se zastoupit v řízení před soudem advokátem, kterého můžete kontaktovat na adrese: www.advokatikomora.cz).
2. Druhou možností je řešit tuto situaci jako přestupek proti veřejnému pořádku dle ust. § 47 odst. 1 písm. b) přestupkového zákona (zákon č. 220/1990 Sb.), dle kterého se tohoto přestupku dopustí ten, kdo poruší noční klid (22:00-6:00). V takovém případě kontaktujte policii. Za tento přestupek je možné uložit pokutu do výše 5.000,- Kč.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.