Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mé rodiče neustále okrádá sestra, užívá drogy, má podmínku za spoluúčast za vykradení sousedů. Rodiče se museli už bránit i exekuci, vedenou proti ní, ale z bytu se nechce odstěhovat. Všude jsem se dočetl, že trvalý pobyt nijak neopravňuje uživatele užívat danou nemovitost. A že je to pouze evidenční údaj státu, který nemá vliv na užívací práva nemovitosti.

Přesto policie tvrdí, že nemůže nic dělat a sestru z bytu nemůže násilím vystěhovat. Jak to tedy je prosím? Cítíme se zcela bezmocní. Šlo by podat trestní oznámení na neoprávněné užívání cizí věci bez souhlasu majitele nemovitosti? Děkuji Daniel

ODPOVĚĎ:
Jak správně uvádíte, trvalý pobyt má spíše charakter evidenční, nicméně neopravňuje k užívání nemovitosti. Policie ČR ovšem není oprávněna osobu vystěhovat z domu.
Je zde možnost domáhat se vyklizení tohoto bytu ze strany Vaší sestry soudní cestou, a to žalobou na vyklizení (vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně náročnou problematiku, doporučuji Vám, pokud byste se rozhodli jít touto cestou, kontaktovat advokáta: www.advokatikomora.cz).
Co se týká řešení formou trestního oznámení, zde teoreticky přichází v úvahu trestný čin porušování domovní svobody dle ust. § 178 trestního zákoníku. Záleží ovšem, jak by se k této otázce postavila policie, potažmo soud.
V obou případech ovšem musíte počítat s tím, že vyřešení se nedostaví okamžitě, jelikož oba procesy jsou svázány formálními náležitostmi a postupy, které musejí být vždy dodrženy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.