Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám podnájemní smlouvu na dobu určitou. Ukončuji předčasně. Ve smlouvě: . Výpovědní lhůta činí 2 měsíce od 1. dne měsíce následujícího po doručení písemné výpovědi. Výpověď jsem poslala 30.5.2016/s ukončením k 31.7.2016/ emailem a vhodila do poštovní schránky majitele a na tuto skutečnost upozornila telefonicky.

Ale doporučeně poštou jsem odesílala až 1.6.2016. Je tato výpověď platná od 1.6. nebo se email neuznává jako písemná výpověď a platí tedy až od 1.7.2016? Platí 2. měsíční podle smlouvy nebo musí být 3. měsíční podle Obč. zákoníku? Lze na doplacení nájmu použít vratnou kauci? Děkuji Dana

ODPOVĚĎ:
Důležité je, kdy byla výpověď doručena druhé straně, nikoliv kdy byla odeslána. Pravděpodobně jediným způsobem, u kterého lze prokázat doručení, je odeslání doporučenou poštou, kdy lze na stránkách České pošty dohledat, kdy si adresát zásilku převzal. Nemůžete nijak prokázat, kdy si email druhá strana přečetla nebo zda mail neotevřel někdo úplně jiný. Proto doporučuji řídit se tím, kdy byla doporučená zásilka doručena druhé straně, což bylo pravděpodobně až v červnu, nájem by tedy měl skončit až 31. srpna. Pokud máte sjednánu dvouměsíční výpovědní dobu, je to v souladu se zákonem, nemusíte se při sjednání výpovědní doby řídit tím, co stanoví Občanský zákoník. Pokud jde o kauci, tak tu na doplacení samozřejmě použít lze, ale pouze po domluvě obou stran. Pokud s tím pronajímatel nebude souhlasit, pak to nelze.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.