Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

04/2016 jsem ukončil nájemní smlouvu a majitel by mi měl poslat kauci. Chci ho požádat i o úrok z kauce, vím že by ho měl zjišťovat majitel ve své lokalitě. Když jsem zjišťoval za kolik v daném období poskytovali úvěry banky, tak mi řekli, že to záleží na klientovi a úrok měli od 6-20%. Panu majiteli bych tedy navrhl férový střed tj. 13%.

Konec konců nemám problém si do banky v jeho lokalitě zavolat a úrok ověřit. Jak postupovat pokud si v jeho lokalitě úrok ověřím navrhnu střední cestu a on nebude souhlasit, co mám dělat? Kdyby jsme se dostali do sporu a skončilo to u soudu nemůže u soudu tvrdit, že on se chtěl domluvit a že mi navrhl např. 5% a tím splnil povinnost a to on je poškozeným? Děkuji. S pozdravem Martin

ODPOVĚĎ:
Nový občanský zákoník posílil pozici nájemců a zakotvil povinnost pronajímatele vrátit nájemci i úroky z kauce. Výši úroku ovšem již zákon neuvádí, proto je vždy dobré mít tento úrok sjednán ve smlouvě. Pokud ho sjednaný nemáte, pak musíte postupovat přesně tak, jak uvádíte. Doporučovala bych tedy zvolit takový postup, že doporučenou poštou zašlete pronajímateli výzvu, aby Vám s kaucí vrátil i úrok ve vámi požadované sazbě, přičemž uvedete, z čeho jste při stanovení této sazby vycházel. Pokud pronajímatel nebude souhlasit, nezbude, než se nároku domáhat soudně. Bohužel s ohledem na skutečnost, že se jedná o nové ustanovení, není v této oblasti vůbec žádná judikatura soudů, takže Vám nemůžu sdělit, jakou sazbu úroku soudy považují za přijatelnou. Již několik sporů s předmětem úroku z kauce je vedeno, ale ještě není žádný ukončen. Ovšem vámi uvedený úrok je z mého pohledu naprosto přijatelný a sama bych v případě soudního sporu volila stejnou cestu, tedy zlatý střed.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.