Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ve stanovách SVJ je uvedeno, že výbor SVJ má mít 6 členů, ale výbor má zvolených jen 5 členů. Výbor SVJ v tomto složení rozhoduje o investicích, provádí schůze výboru SVJ a svolává Shromáždění SVJ resp. vykonává veškerou činnost s chodem SVJ, a zároveň nejedná v souladu se stanovami daného SVJ.

I v obchodním rejstříku pro toto SVJ je vyjmenováno jen 5 členů a pod uvedenými jmény je uvedeno: „Počet členů statutárního orgánu: 6“. Dotazy k odpovědi:
1. Je jednání a rozhodování Výboru SVJ v nižším počtu, než ukládají stanovy platné a zda se dá takovéto jednání výboru SVJ označit za protizákonné?
2. Výbor SVJ v nižším počtu, než ukládají stanovy, svolal Shromáždění SVJ a na tomto Shromáždění byly lidmi odsouhlaseny nové stanovy. Je možné pokládat stanovy za neplatné, a podat na jednání Výboru žalobu? … jelikož Výbor SVJ jednal v nižším počtu?
3. Jak je možné se bránit a jaké kroky je nutné podniknout, když Výbor SVJ ignoruje požadavky stanov SVJ na počet členů ve výboru SVJ
4. Do kolika dnů musí Výbor SVJ požádat o změnu v Obchodním rejstříku? Děkuji, Leoš

ODPOVĚĎ:
K Vaši dotazům uvádím:
1. Jednání výboru, které se příčí ustanovení stanov, není platné, nicméně domáhat se neplatnosti je nutné soudně, napadením rozhodnutí (usnesení), která výbor takto přijímá.
2. Ano, dle mého názoru bylo shromáždění svoláno neplatně a v důsledku toho je usnesení o přijetí stanov také neplatné, nicméně opět je třeba napadnout takové usnesení o přijetí stanov soudně.
3. Pokud výbor ignoruje požadavky stanov na počet členů výboru a pravděpodobně tedy ani nevyužije možnosti tzv. kooptace (= členové volených orgánů, jejichž počet neklesl pod polovinu, mohou kooptovat, nebo-li povolat náhradní členy tohoto voleného orgánu do nejbližšího zasedání shromáždění. Kooptace je přípustná pouze v případě, že ji stanovy SVJ nezakazují nebo jinak neomezují. O tom, kdo bude kooptován, rozhoduje tedy přímo orgán, kterému daný člen/členové chybí.), pak je zde jediná možnost, a to podat žalobu o určení chybějících členů k soudu, kdy soud jmenuje na návrh toho, kdo osvědčí právní zájem, chybějící členy na dobu, než budou noví členové povoláni postupem určeným ve stanovách, jinak soud jmenuje SVJ opatrovníka, a to i bez návrhu, kdykoliv se o tom při své činnosti dozví.
4. Pro podání návrhu na zápis změn do veřejného rejstříku není stanovena žádná lhůta, zákon uvádí, že návrh by měl být podán bez zbytečného odkladu po změně skutečností. Pokud by ovšem pozdním podáním návrhu vznikla škoda, může se ten, jemuž škoda vznikla, domáhat náhrady škody po osobě odpovědné za provedení zápisu změn.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.