Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme SVJ (2000), které vzniklo 2012 podle zákona ZoVB. Do dnešního dne nebyly ještě všechny byty převedeny na vlastníky. Všichni máme ve smlouvách o převodu a příslušného spoluvlastnického podílu k pozemku do vlastnictví člena uvedeno, že lodžie je součástí vlastnictví bytu.

NOZ ovšem stanovuje, že práva a povinnosti, které souvisejí s vlastnictvím bytu (nyní s bytovým spoluvlastnictvím), se nově řídí právě NOZ. Pro nás však by měla existovat výjimka, protože část bytů byla převedena ještě před účinností NOZ. To znamená, že by pro nás měl platit ZoVB do doby převodu posledního bytu. Potom pokud podle § 1169 NOZ změní vlastníci Prohlášení vlastníka budovy, dojde k transformaci ze starých jednotek na nové bytové jednotky. Zástupci našeho výboru SVJ tvrdí, že v Prohlášení vlastníka budovy není žádná zmínka o lodžiích, přestože je máme všichni uvedeny v kupních smlouvách. Zástupci SVJ tvrdí, že jsou součástí společných prostor a o jejich změně bude rozhodovat shromáždění. Ptám se na váš názor z tohoto důvodu, že se připravuje revitalizace a při zateplení lodžií dojde k jejich významnému zmenšení zhruba o 1/5. Můžeme jako vlastníci s tímto zmenšením nesouhlasit nebo o této součásti bytu bude rozhodovat SVJ? Děkuji, Darina

ODPOVĚĎ:
Pokud máte v kupní smlouvě uvedeno, že lodžie kupujete rovněž do svého vlastnictví, pak jsou lodžie výlučným vlastnictvím jednotlivých vlastníků bytů, nikoliv součástí společných prostor. Pokud Prohlášení vlastníka budovy není s tímto faktickým stavem v souladu, je nutné prohlášení opravit dle §
1168 NOZ a v souladu s tímto ustanovením se lze nápravy domáhat i soudně.
Zástupci výboru mají evidentně zájem na tom, aby jednotliví vlastníci "nedělali problémy" a revitalizace proběhla pro výbor bez větších komplikací. Mám za to, že jakožto vlastníci můžete se zmenšením nesouhlasit a není to v kompetenci SVJ.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.