Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Nové stanovy SVJ (společenství vlastníků bytů, bytových jednotek) : Ve vzorových stanovách dříve bylo, že shromáždění si zvolí výbor nebo pověřeného vlastníka. Nyní dle NOZ nejsou vzorové stanovy a tak je sestavuji sama, neexistuje už tam pověřený vlastník, ale je nahrazen voleným předsedou a já mám v úmyslu ve stanovách znovu uvést variantu "výbor nebo volený předseda", lze to?

"Shromáždění volí výbor, nebo předsedu", dále volí kontrolní komisi nejméně tříčlennou. Předem děkuji za odpověď, Barbora

ODPOVĚĎ:
Podle § 1205 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník, platí, že statutární orgán je výbor, ledaže stanovy určí, že je statutárním orgánem předseda společenství vlastníků. Totéž ustanovení dále stanoví, že ve stanovách může být zakotven také další orgán (např. kontrolní komisi).
Pokud stanovy neurčí jinak, bude statutárním orgánem výbor. Pokud chce SVJ, aby byl statutárním orgánem předseda, musí tak stanovit ve stanovách. Stanovy však musí jednoznačně vymezovat, jakou podobu bude mít statutární orgán. To znamená, že ve stanovách musí být provedena volba, tj. musí v nich být uvedeno, zda je statutárním orgánem výbor, nebo předseda, a nemůže v nich být uvedeno, že statutárním orgánem je výbor nebo předseda.
Ve stanovách může být zakotven také další orgán. Ve stanovách musí být uvedeno, kolik členů má tento orgán (nikoliv nejvyšší počet), jak jsou členové tohoto orgánu do funkce povoláváni, jaké jsou pravomoci tohoto orgánu, jak funkce zaniká, příp. další práva a povinnosti. Dále bych upozornil na znění výše citovaného ustanovení, které dále stanoví, že zřídí-li stanovy další orgány, nelze jim založit působnost vyhrazenou shromáždění nebo statutárnímu orgánu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.