Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pro potřeby Úřadu práce pro Žádost o příspěvek na živobytí sepisuji s mým dítětem smlouvu o podnájmu. Jsem členkou družstva. V současné době vzhledem ke zdravotnímu stavu bydlím v mém druhém bytě. Podívala jsem se pro kontrolu na Stanovy bytového družstva a je tam uvedené toto:

"Se členem – nájemcem družstevního bytu a s manželi – společnými nájemci mohou na základě jejich práva v bytě bydlet jejich příbuzní v řadě přímé, sourozenci, zeť a snacha, jakož i osoby, které žijí s členy – nájemci ve společné domácnosti. Počet těchto osob a jeho změnu je povinen člen – nájemce neprodleně oznámit družstvu. Pokud člen nájemce nesplní tuto povinnost, považuje se to za hrubé porušení povinností."
Neumím si z textu pořádně a přesně vyložit, jak je myšlené - Se členem mohou na základě jejich práva bydlet atd. viz výše. Znamená to, že nepotřebuji souhlas od družstva, abych mu byt mohla podnajímat/z mého hlediska jde pouze o formalitu, aby byl papír pro úřad/? Nevím také, co přesně znamená - Se členem mohou bydlet atd. znamená to, že tento článek Stanov platí pouze v tom případě, že v bytě trvale fyzicky bydlím, a pak je splněná podmínka, že bydlí se mnou a pokud v současné době bydlím ve svém druhém bytě, není tato podmínka splněná a je nutný souhlas družstva s podnájmem mého dítěte?
Doufám, že jsem to napsala snad srozumitelně : -) a děkuji předem za odpověď. Pouze na okraj - jsem dlouhodobě nemocná a je možné, že nějakou dobu budu bývat v jednom bytě a nějakou dobu ve druhém bytě vzhledem k dostupnosti zdravotní péče a když si představím, že bych měla neustále psát nějaké formální změny, tak se mi moc nechce. Milada

ODPOVĚĎ:
Ustanovení stanov družstva, které jste v dotazu citovala, se na podnájem bytu nevztahuje.
Podnájem bytu je upraven v čl. 47 stanov. Podle tohoto článku platí, že pronajatý byt nebo jeho část lze jinému přenechat do podnájmu na dobu určenou ve smlouvě o podnájmu nebo bez časového určení jen s písemným souhlasem družstva. Porušení této povinnosti se považuje za důvod pro postup podle čl. 23 (vyloučení z družstva).
Otázkou je, zda je takové ujednání platné, a to z důvodu souladu tohoto ujednání s § 2274 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník. Podle tohoto ustanovení totiž platí, že nájemce může dát třetí osobě do podnájmu část bytu, pokud v bytě sám trvale bydlí, i bez souhlasu pronajímatele.
V odborné literatuře se objevují rozdílné názory na to, zda se ustanovení občanského zákoníku o nájmu bytu použijí také na nájem družstevního bytu.
Pokud by se užilo také občanského zákoníku, pak by bylo uvedené ustanovení stanov částečně neplatné, protože byste nepotřebovala souhlas družstva v případě, že byste v bytě sama bydlela. Pokud by se občanského zákoníku neužilo, pak by výše citované ustanovení stanov bylo platné. Tato otázka by však byla relevantní v případě, kdy byste v bytě sama bydlela.
Vzhledem k tomu, že v bytě sama nebydlíte, pak je i podle občanského zákoníku vyžadován souhlas pronajímatele (ve Vašem případě družstva).
Z tohoto důvodu a také z důvodu právní jistoty bych se přikloni (2015) l k závěru, že můžete dát synovi do podnájmu byt nebo jeho část jen s písemným souhlasem družstva.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.