Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2009-2016 mám byt v osobním vlastnictví, SVBJ bylo založeno v 2001. Nikdo nikdy nedostal vyúčtování fondu oprav, ale krom mne, to nikomu zřejmě nevadí. Je tu 37 vlastníků a platíme do fond oprav 1300 Kč. Neexistuje vůbec žádná kontrola účetnictví, není tu ani revizní komise. Předseda je stejný od založení SVBJ.

Žádala jsem mnohokrát předsedu i správce o zasílání tohoto, alespoň 1x ročně, marně. Podala jsem i trestní oznámení, bylo mi sděleno, že mi není nikdo povinen nic dávat, na mé upozornění, že předseda překročil limit, může bez souhlasu sdružení disponovat 50.000 Kč, o 70.000 Kč policie uvedla, že porušil pouze stanovy. Nedělaly se ani zápisy, ani schůze, předseda si toto vše dopisoval doma, podle toho, jak mu to vyhovovalo. Nyní se již schůze 1xročně konají, ale zápisy nedostáváme. Téměř 5let se snažím o nemožné. Co právník, to jiný výklad zákona a policie? Darmo mluvit. Prosím o radu, jak se mohu domoci svých práv. Chci pouze vědět, jak se hospodaří s penězi a dostávat zápisy ze schůzí. Prý stačí, když předseda seznámí shromáždění ústně na schůzi, děkuji.
Miroslava

ODPOVĚĎ:
Pokud jde o zápisy ze schůzí, tak pokud to výslovně neuvádí stanovy SVJ, pak není povinnost zápisy vyhotovit písemně.
Pokud jde o hospodaření s penězi, pak máte právo nahlížet do účetnictví SVJ. I toto by stanovy měly obsahovat, nicméně bych doporučovala postupovat tak, že písemně vyzvete předsedu, aby Vám nahlédnutí umožnil. Pokud tak neučiní, máte právo z důvodu neplnění jeho povinností dát podnět k odvolání předsedy (opět by mělo být upraveno ve stanovách). A zde se následně nabízí řešit věc prostřednictvím Policie, která mě překvapuje, že reagovala tak, jak reagovala. Tam je otázka, zda se neměla podat žádost na přezkoumání postupu Policie ke Státnímu zastupitelství. Pak by se nabízela pouze civilní žaloba, např. o bezdůvodné obohacení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.