Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je možné, aby ve funkci místopředsedy představenstva bytového družstva setrval nadále člověk, který již přestal být členem družstva (převedl svá členská práva na jiného - "prodal" byt)? V době svého zvolení byl členem družstva. Domnívám se, že mu tato funkce zanikla se zánikem členství, prý tomu tak není. Děkuji Adriana

ODPOVĚĎ:
Podle § 630 zákona č. 90/2012 Sb. , o obchodních korporacích, platí, že členem orgánu družstva může být jen člen družstva.
Toto pravidlo platí jak pro volené orgány družstva (např. pro představenstvo či kontrolní komisi), tak pro členskou schůzi, jejímiž „členy“ jsou všichni členové družstva ze zákona.
Byla-li do voleného orgánu družstva (např. představenstvo) povolána osoba, která není členem družstva nebo k výkonu funkce není podle zákona způsobilá, hledí se na její volbu, jako by neproběhla. Přestane-li člen voleného orgánu družstva být členem družstva nebo ztratí-li potřebnou způsobilost, jeho funkce v orgánu družstva zaniká. Zánik funkce je bývalý člen povinen družstvu bez zbytečného odkladu oznámit.
Z výše uvedeného vyplývá, že společně se zánikem členství v družstvu, zanikl také výkon funkce místopředsedy představenstva.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.