Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastním byt v panel. domě, kde existuje Společenství vlastníků jedotek. V souvislosti s NOZ se chystáme schválit nové stanovy (přesněji řečeno změnit stávající stanovy) a domovní řád. Nové stanovy odkazují na domovní řád takto:
-Člen společenství má povinnost zejména: dodržovat právní předpisy, tyto stanovy vč. domovního řádu

Tento text je v návrhu dom. řádu:
-Porušování domovního řádu může být sankciováno podle Čl. XI tohoto domovního řádu.
-Domovní řád je schvalován ve smyslu stanov společenství a to na shromáždění členů společenství.
V dom. řádu je spousta ustanovení, s nimiž nesouhlasím, např. pokuty a nesmyslné pravomoci výboru, budu tedy hlasovat proti. Za předpokladu, že budu přehlasován a stanovy i dom. řád budou schváleny a já se v zák. lhůtě 3měsíců neodvolám k soudu budou pak pro mne pokuty v dom. řádu závazné?
Pro ilustraci uvádím jen malou část textu pokut (je tam 14 různých „prohřešků“, jen 2 jsou pod 1000Kč) :
-neohlášení způsobené škody na společných částech domu výboru společenství 5000 Kč
-poškození bezpečnostního kamerového systému 10000 Kč
-provádění stavebních úprav v bytě bez vědomí společenství vlastníků bytových jednotek SVJ 3000 Kč.
Druhý dotaz se týká závaznosti odstavce z domovního řádu (viz níže) pro předmětného vlastníka bytu:
V případě, že udělenou pokutu neuhradí nájemce bytu (případně osoba, která se v bytě zdržuje), je povinen tuto pokutu uhradit člen společenství, který je v souladu s tímto domovním řádem plně odpovědný za jednání takto sankciované osoby. Výbor jako autora textu stanov jsem sice písemně se svými připomínkami seznámil, ale berou vše osobně (jako útok na svoje "dítko") a teď jsme uvízli na mrtvém bodě. Děkuji. Marek

ODPOVĚĎ:
K Vašim dotazům lze obecně odpovědět, že pokud jsou stanovy i domovní řád schváleny, pak platí a jsou závazné pro všechny vlastníky, i ty, kteří hlasovali proti. Vámi citované ustanovení domovního řádu "V případě, že udělenou pokutu neuhradí nájemce bytu (případně osoba, která se v bytě zdržuje), je povinen tuto pokutu uhradit člen společenství, který je v souladu s tímto domovním řádem plně odpovědný za jednání takto sankcionované osoby" je podle mého názoru absolutně neurčité a de facto nevymahatelné, protože nikde není jednoznačně vymezeno, kdo je osobou, která " je plně odpovědná za jednání takto sankcionované osoby". Takovou odpovědnou osobou může být pronajímatel, manžel, rodič, … Myslím, že ani u soudu by případná sankce uložená v důsledku tohoto ustanovení nebyla přiznána.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.