Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V našem SVJ byl podán návrh pro zvýšení příspěvku na právní služby pro SVJ ve výši 2.000 Kč za každou bytovou jednotku. V bytovém domě jsou byty o velikosti 45 m2 až po 150 m2. Podle mého skromného názoru, může být náklad účtován za bytovou jednotku ve stejné výši pouze pokud jde o odměnu správci nebo za vedení účetnictví.

Zbytek příspěvků na správu domu a pozemku má být podle velikosti na společných prostorech tj. podle velikosti bytu. Lze právní služby SVJ považovat za správu domu a pozemku a přispívání je tak podle velikosti na společných prostorech a nikoliv příspěvek ve stejné výši za každou bytovou jednotku?
S díky a pozdravem Bedřich

ODPOVĚĎ:
Podle § 1180 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník platí, že příspěvky určené na odměňování osoby, která dům spravuje, nebo členů jejích orgánů, na vedení účetnictví a na podobné náklady vlastní správní činnosti se rozvrhnou na každou jednotku stejně.
Pojem "podobné náklady vlastní správní činnosti" jsou demonstrativně (příkladmo) definovány v § 17 nařízení vlády č. 366/2013 Sb. , o úpravě některých záležitostí souvisejících s bytovým spoluvlastnictvím. Podle písm. e) tohoto ustanovení platí, že podobnými náklady vlastní správní činnosti uvedenými v § 1180 odst. 2 občanského zákoníku se rozumí zejména náklady spojené s poskytováním právních služeb týkajících se správy domu a pozemku.
Z výše uvedeného vyplývá, že náklady na právní služby se rozúčtovávají mezi jednotlivé vlastníky jednotek na základě pravidla uvedeného v § 1180 odst. 2 občanského zákoníku, tj. stejně na každou jednotku.
Podle názoru komentářové literatury však vlastníkům nic nebrání, aby si ve stanovách ujednali jiné pravidlo.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.