Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Náš bytový dům ve vlastnictví družstva tvoří dvě samostatné budovy. V jedné si chtějí zbudovat výtah, mají většinu hlasů. Tuším, že podle dřívějších předpisů nemuseli za výtah platit ani lidé v přízemí, nyní už ano. Mají nějakou možnost neplatit za výtah (stavbu + provoz) alespoň lidé z jiného traktu? Dobrovolně se našich plateb samozřejmě nevzdají. Děkuji, Anežka.

ODPOVĚĎ:
Podle § 744 zákona č. 90/2012 Sb. , o obchodních korporacích, platí, že členové družstva, kteří jsou nájemci družstevních bytů, hradí v nájemném bytovému družstvu pouze účelně vynaložené náklady bytového družstva vzniklé při správě těchto družstevních bytů, včetně nákladů na opravy, modernizace a rekonstrukce domů, ve kterých se nacházejí, a příspěvků na tvorbu dlouhodobého finančního zdroje na opravy a investice těchto družstevních bytů.
Povinnost podílet se na úhradě nákladů na rekonstrukci a modernizaci vyplývá přímo ze zákona. Záleží však na družstvu samotném, zda nějak zohlední, že výtah bude vybudován jen v jednom z domů. Družstvo by mělo zohlednit, že výtah je pouze v jedné z budov a nájemci bytů situovaných v této budově by se měli podílet na financování výtahu.
Co se týká nákladů za provoz, pak je nutné vycházet ze zákona č. 67/2013 Sb. , kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty, ve znění pozdějších předpisů. Podle § 3 odst. 1 tohoto zákona platí, že službami se myslí mj. provoz výtahu. Poskytovatelem služeb se v tomto případě myslí bytové družstvo.
Podle § 4 vyplývá, že poskytovatel služeb má právo požadovat na příjemci služeb placení záloh na úhradu nákladů na služby poskytované s užíváním bytu. Výši záloh si poskytovatel služeb s příjemcem služeb ujednají, nebo o ní rozhodne družstvo.
Nedojde-li k ujednání, nebo není-li přijato rozhodnutí družstva, určí poskytovatel služeb příjemci služeb měsíční zálohy za jednotlivé služby jako měsíční podíl z předpokládaných ročních nákladů na služby z uplynulého roku, nebo podle posledního zúčtovacího období, anebo z nákladů odvozených z předpokládaných cen běžného roku.
Poskytovatel služeb má právo změnit v průběhu roku měsíční zálohu v míře odpovídající změně ceny služby nebo z dalších oprávněných důvodů, zejména změny rozsahu nebo kvality služby. Změněná měsíční záloha může být požadována nejdříve od prvního dne měsíce následujícího po doručení písemného oznámení nové výše zálohy. Změna výše měsíční zálohy musí být v oznámení řádně odůvodněna, jinak ke zvýšení zálohy nedojde.
Podle § 5 tohoto zákona dále platí, že způsob rozúčtování poskytovatel služeb ujedná s dvoutřetinovou většinou nájemců v domě, nebo o něm rozhodne družstvo. Změna způsobu rozúčtování je možná vždy až po uplynutí zúčtovacího období.
Nedojde-li k ujednání, nebo rozhodnutí družstva, rozúčtují se náklady na provoz výtahu podle počtu osob rozhodných pro rozúčtování.
Samozřejmě platí, že poskytovatel smí příjemcům služeb (nájemci bytů) účtovat jen takové služby, které jim poskytuje. Pokud ve Vašem domě není výtah, pak Vám poskytovatel služeb z povahy věci nemůže účtovat poměrnou část nákladů na provoz výtahu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.