Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Koupila jsem 2 byty do OV (nad sebou, 1. a 2. patro) v činžovním domě. Vzhledem k umístění do dvora jsou poměrně tmavé, slunce se sem celý den nedostane, bojujeme o každý kousek denního světla. SVJ si tříčtvrtinovou většinou odhlasovalo přístavbu výtahu ve dvorním traktu v místech, kde mám koupelnové okénko a ten druhý byt v 2. patře předsíňové okno.

Šachta má být zděná, projekt zatím není hotový, ale podle předběžných plánů v prostoru před těmito okny vznikne buď otvor 2 m x 20 cm (otevřete okénko a 20 cm před očima bude stát zeď šachty, tedy tma, prakticky bez odvětrání, špína, pavučiny), nebo budou okna zazděna úplně. Byty mají po 3 oknech (koupelna/předsíň, kuchyň, pokoj) a bohužel všechna situovaná stejným směrem – šachta bude navíc končit cca 20 cm vlevo od okna stávající kuchyně. I když moderní výtahy splňují normy, mám vážné obavy i z hluku a vibrací – téměř na úrovni bytu v 1. patře (v mezipatře) budou nástupní dveře výtahu, v domě, kde žije přes 50 lidí, pojede v těchto místech výtah prakticky neustále. Naprosto chápu potřebu výtahu lidí z horních pater, ale zatímco jim se život v domě zkvalitní, naše bydlení značně utrpí. Opravdu je možné v zájmu většiny omezit některého z vlastníků takovým způsobem (sebrat denní světlo, větrání)? V druhém bytě bydlí babička, chtěli jsme tam jednou místo předsíně mít kuchyňský kout, kde by bylo stávající předsíňové okno velmi potřeba, ale předpokládám, že to nikdo nebude brát v potaz, když je to „hypotetická varianta“. Mám nějakou šanci se bránit? Děkuji, Adéla

ODPOVĚĎ:
Proti rozhodnutí shromáždění SVJ se můžete v každém případě bránit. V této souvislosti upozorňuji na § 1209/1 občanského zákoníku, dle něhož platí, že je-li pro to důležitý důvod, může přehlasovaný vlastník bytové jednotky (Vy) navrhnout soudu, aby o záležitosti rozhodl; v rámci toho může též navrhnout, aby soud dočasně zakázal jednat podle napadeného rozhodnutí. Není-li návrh podán do tří měsíců ode dne, kdy se vlastník bytové jednotky o rozhodnutí dozvěděl nebo dozvědět mohl, jeho právo zaniká.
Pokud dosud neuplynula zákonná tříměsíční lhůta, můžete se v této věci obrátit s žalobou na soud. Pro učinění tohoto právního kroku Vám doporučuji advokátní zastoupení: www.advokatikomora.cz
S ohledem na skutečnost, že výtah se bezpochyby stane (má stát) společnou částí bytového domu, bude zapotřebí změnit i tzv. prohlášení vlastníka. V této souvislosti upozorňuji dále na § 1169/2 občanského zákoníku, dle něhož se ke změně prohlášení vlastníka vyžaduje dohoda dotčených vlastníků bytových jednotek o změně jejich práv a povinností uzavřená v písemné formě (ze znění dotazu předpokládám, že ve Vašem případě k uzavření takové dohody, jejíž stranou byste musela být, nedošlo). Účinnosti dohoda nabývá, pokud s ní v písemné formě souhlasí vlastníci bytových jednotek s většinou hlasů (popř. s kvalifikovanou většinou hlasů) a to i když nejsou stranami dohody (odhlasování záležitosti shromážděním SVJ nelze za takový souhlas považovat, rovněž v tomto aspektu lze proto postup SVJ považovat za chybný). Tyto skutečnosti můžete použít v rámci své žalobní argumentace.
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.