Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme společenstí vlastníků bytů (bytových jednotek) SVJ a řešíme pro předsedu odměnu za vykonávání funkce předsedy - (administrativní záležitosti, vedení schůze, ne účetnictví - to vede pověřený správce, apod.). Jakým způsobem je možné ji vyplatit – jako „příležitostnou práci „nebo jako „dohodu o provedení práce“ (po případě jiným způsobem)?

Odměna, která je schválená shromážděním vlastníků (jako nejvyšším orgánem Společenství) je 1600, -Kč ročně. Podobný problém máme s vyplacením odměny jednomu členu „Společenství“, který pro „Společenství“ seče na pozemku, který patří „Společenství“ trávu se schválenou odměnou 1400, - Kč za rok. Jakým způsobem je zde možnost odměnu vyplatit? Děkuji za radu a odpověď. Za „Společenství“ děkuji, Karel

ODPOVĚĎ:
Pracovní smlouva, dohoda o provedení práce ani dohoda o pracovní činnosti nesmí být uzavřeny na činnosti, které jsou náplní činnosti statutárního orgánu SVJ (předpokládám, že Vaše SVJ má jen předsedu, tudíž bude dále mluvit jen o předsedovi jako statutárním orgánu SVJ). Tyto činnosti totiž podle většinového názoru odborné veřejnosti nemohou být předmětem pracovněprávní smlouvy. Toto bude zřejmě Váš případ.
Zde bude nutné využít např. příkazní smlouvu, nebo jinou, nepojmenovanou smlouvu, ve které budou podrobně upraveny vzájemná práva a povinnosti SVJ a předsedy.
Pokud by však předseda SVJ napař. Uklízel pravidelně chodbu, pak by bylo možné využít např. dohodu o provedení práce. Tato činnost totiž nespadá do náplně statutárních orgánů.
V případě člena, který seče trávu lze využít dohodu o provedení práce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.