Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlím v obecním bytě v paneláku. V 2005 se dům renovoval a postavily nástavby - družstvo vlastníků. Obecní úřad nás na veřejné schůzi informoval, že po opravě domu nám byty dají k privatizaci. Během renovace došlo k havárii, zatopení bytů v posledním poschodí - můj byt. Škody materiální mi byly nahrazeny, ale byly narušeny umakartové zdi jádra a zatečena voda do podlah.

Rozhodla jsem se během přestavby a na základě slibu o privatizaci bytu, zrenovovat celý můj byt - 300 000 Kč. Úřad ale rozhodl, že byty neprodá. Mám nárok na proplacení za rekonstrukci bytu, který není můj? Úřad nechce proplatit, že jsem si byt renovovala na vlastní náklady se stavebním povolení úřadu.
Děkuji, Alena

ODPOVĚĎ:
Ze znění dotazu předpokládám, že k renovaci Vámi obývaného bytu došlo v roce 2005 (či krátce poté), tzn. ještě za účinnosti „starého“ Občanského zákoníku (tedy do 31. 12. 2013).
Pro zodpovězení Vašeho dotazu je klíčový § 694 Občanského zákoníku, dle něhož platilo, že:
- nájemce nesměl provádět stavební úpravy ani jinou podstatnou změnu v bytě bez souhlasu pronajímatele, a to ani na svůj náklad;
- v případě porušení této povinnosti byl pronajímatel oprávněn požadovat, aby nájemce provedené úpravy a změny bez odkladu odstranil.
Pro renovaci bytu jste tedy v každém případě potřebovala souhlas města (jako pronajímatele). Pokud jste byt renovovala bez tohoto souhlasu, stalo se tak v rozporu s Občanským zákoníkem.
V tomto ohledu upozorňuji dále na § 667/1 Občanského zákoníku, dle něhož platilo, že:
- úhradu nákladů změn pronajaté věci (např. tedy nákladů renovace pronajatého bytu) může nájemce po pronajímateli požadovat jen v případě, že se k tomu pronajímatel zavázal;
- dal-li pronajímatel souhlas se změnou pronajaté věci, ale nezavázal se k úhradě nákladů, může nájemce požadovat po skončení nájmu protihodnotu toho, o co se zvýšila hodnota věci.
Shora uvedené lze shrnout tak, že k úhradě nákladů renovace pronajatého bytu by bylo město povinno pouze v případě, že a/ by tyto renovace odsouhlasilo a b/ by se zároveň zavázalo Vám náklady renovace nahradit.
Pokud jste provedla renovaci bytu bez souhlasu pronajímatele, nemáte právo na náhradu jejích nákladů.
V tomto ohledu je dále nutné vzít v potaz i značný časový odstup (cca 10 let) od okamžiku, kdy bylo městem sděleno, že budou byty privatizovány. Právo na náhradu škody (vzniklé v důsledku nedodržení příslibu) by mohlo být vymahatelné (ovšem spíše pouze teoreticky), pokud by Vám byl tento příslib dán jednoznačně a písemně. I v takovém případě by však bylo Vaše právo na náhradu škody či na náhradu nákladů renovace bytu promlčeno.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.